T

Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik

Dodaj do Ulubionych

Torty piekę na każde urodziny swoje i moich najbliższych. Niestety nigdy nie ma okazji i czasu na zrobienie zdjęć, nadających się na blog, stąd brak na Mojej Delicji przepisów na torty. Czas to w końcu zmienić 🙂 Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na “Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami” w wersji mini, czyli tort śmietankowy z owocami leśnymi.

Tort pieczony jest w małej formie o średnicy 17 cm i jest idealny na mniejszą liczba gości. Do przygotowania tego tortu wykorzystuje niezawodny przepis na tzw. biszkopt rzucany.

Tort przekładany jest bitą śmietaną, musem jagodowym i owocami. Najczęściej korzystam ze śmietanki 30 % (chyba, że robię dużą imprezę i duży tort), bo wtedy tort jest lżejszy, ale za to mało stabilny, szczególnie w dniu przygotowania (a fiksów nie lubię i nie lubię też bawić się w dodawanie żelatyny). Wam natomiast polecam użycie śmietanki 36%, która raz, że szybciej się ubije, a dwa – tort będzie lepiej wyglądał 🙂 

Składniki biszkoptu:

  • 3 jaja + 1 żółtko (używam rozmiaru L)
  • 100 g cukru
  • 85 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Mus jagodowy:

  • 170 g jagód lub borówek (lub mieszanki jagód i borówek)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Nadzienie i dekoracja tortu:

  • 200 g borówek
  • 300 g truskawek (można wymieszać z jeżynami)
  • 320 g śmietanki 36%
  • 50 g cukru
  • 40-50 g płatków migdałowych

Przygotowanie biszkoptu na tort śmietankowy:

  1. Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy z odpinaną obręczą o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wypuszczając papier poza obręcz). Boków niczym nie smarować (po upieczeniu będziemy biszkopt odkrajać nożem dookoła formy).
  2. Do miski przesiać mąkę pszenną wraz mąką ziemniaczaną. Wymieszać. Ostawić.
  3. Bardzo uważnie oddzielić żółtka od białek (tak, aby do białek nie dostała się odrobina żółtka). Żółtka rozbełtać widelcem. Odstawić.
  4. Oddzielone białka ubijać mikserem na średnich obrotach do momentu, aż się spienią (1-2 minuty). W odstępach 3 sekundowych dodawać po łyżce cukier, zwiększając stopniowo obroty miksera. Miksować na najwyższych obrotach jeszcze przez 3-4 minuty. Białka powinny zwiększyć objętość, być błyszczące i sztywne.
  5. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce rozbełtane żółtka (w ostępach 3-4 sekundowych).
  6. Dodać przesianą mąkę (w 3-4 partiach) i wymieszać bardzo delikatnie łyżką po dodaniu każdej z części. Starać się nie zniszczyć ubitych jaj (im bardziej napuszona masa, tym bardziej puszty wyjdzie biszkopt).
  7. Gotową masę na biszkopt rzucany przełożyć do formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką.
  8. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 25 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu powinien wyjść czysty, bez surowego ciasta).
  9. Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca i od razu rzucić go na drewnianą deskę (zabezpieczoną ściereczką kuchenną) – tak gdzieś z 10 cm wysokości (spotkałam się z teoriami, aby rzucać biszkopt z wysokości pół metra :), ale ja nigdy tego nie stosowałam. Moim zdaniem taka wysokość jest przesadzona 🙂 )
  10. Biszkopt ostudzić. Odkroić boki formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem. Można kroić na dwie lub trzy części. Pamiętajmy, aby kroić całkowicie ostudzony biszkopt.

Mus jagodowy:

  1. Umyte i przebrane jagody odsączyć na sicie. Zmiksować blenderem i przełożyć do rondelka. Zagotować. Odstawić z ognia. Wsypać żelatynę. Dobrze wymieszać, aż żelatyna się dokładnie rozpuści i rozprowadzi
  2. Mus jagodowy przełożyć na głęboki, duży talerz i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie owoców:

  1. Borówki umyć, odsączyć na sicie, osuszyć na ręcznikach papierowych. To samo zrobić z truskawkami.
  2. Umyte i osuszone truskawki pozbawić szypułek i pokroić na połówki (jeśli są małe) lub na ćwiartki (jeśli są większe).

Nadzienie, składanie i dekoracja tortu śmietankowego:

  1. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty (o grubości ok. 1 cm).
  2. Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem (uważać, aby śmietany nie przebić – wówczas się zważy).
  3. Na środku patery zrobić kleks z bitej śmietany i położyć na nim pierwszy blat biszkoptu.
  4. Rozsmarować mniej więcej połowę musu jagodowego. Ułożyć warstwę z truskawek i borówek.
  5. Przykryć warstwą śmietany (ok. 1/3).
  6. Położyć drugi blat. Delikatnie docisnąć. Rozsmarować resztę musu (może zostać 2-3 łyżki, które zjedzmy np. z lodami).
  7. Wyłożyć truskawki, borówki oraz jeżyny.
  8. Przykryć warstwą śmietany (ok. 1/3).
  9. Położyć ostatni blat, delikatnie docisnąć. Rozsmarować resztę bitej śmietany, pozostawiając trochę śmietany na wygładzenie boków. Następnie wygładzić boki.
  10. Udekorować wierzch i boki płatkami migdałów.
  11. Tort śmietankowy schować do lodówki na minimum 3 godziny.

Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami - mini torcikTort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami - mini torcik

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz