Zupa pieczarkowa na domowym bulionie warzywnym z dodatkiem pieczarek. Sycąca i rozgrzewająca (szczególnie jeśli nie pożałujecie świeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest to zupa – krem, gdyż wszystko na końcu miksujemy blenderem. Zupę pieczarkową można podawać samą, ale również świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami).
Polecam również inny, prostszy przepis na “Zupę pieczarkową” z mniejszą ilością składników.
Składniki:
(ok. 6 porcji)
- 2 średnie cebule
- 1 nieduży obrany ziemniak
- 2 pory (tylko białe części)
- 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką
- 1.5 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego)
- 150 g masła
- 50 g wytrawnego wermutu
- 80 g śmietanki 30%
- 40 g mleka
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie zupy pieczarkowej:
- Wszystkie warzywa pokroić w plasterki.
- 2 średnie cebule
- 1 nieduży obrany ziemniak
- 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką
- 2 pory (tylko białe części)
- W garnku roztopić masło, dodać pokrojone ziemniaki i cebulę. Szklić na małym ogniu bez rumienienia – ok. 10 minut.
- 150 g masła
- Bulion warzywny podgrzać.
- Do cebuli z ziemniakiem dodać pokrojone w plastry pory i pieczarki. Smażyć 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać wino, zwiększyć ogień i mieszając, odparować cały płyn.
- 50 g wytrawnego wermutu
- Wlać podgrzany bulion, śmietankę i mleko. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 10 minut. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Doprawić solą (daję z 6-7 sporych szczypt) oraz dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
- 80 g śmietanki 30%
- 40 g mleka
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- Zupę pieczarkową przelać do talerzy i udekorować świeżą natką pietruszki. Jeśli chcecie możecie zupę pieczarkową podawać z makaronem (np. z łazankami).
inspiracja: Heston Blumenthal