Site icon Moja Delicja

Zupa pieczarkowa – krem

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Zupa pieczarkowa na domowym bulionie warzywnym z dodatkiem pieczarek. Sycąca i rozgrzewająca (szczególnie jeśli nie pożałujecie świeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest to zupa – krem, gdyż wszystko na końcu miksujemy blenderem. Zupę pieczarkową można podawać samą, ale również świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami).

Polecam również inny, prostszy przepis na “Zupę pieczarkową” z mniejszą ilością składników.

Składniki:

(ok. 6 porcji)

 

Przygotowanie zupy pieczarkowej:

  1. Wszystkie warzywa pokroić w plasterki.
    • 2 średnie cebule
    • 1 nieduży obrany ziemniak
    • 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką
    • 2 pory (tylko białe części)
  2. W garnku roztopić masło, dodać pokrojone ziemniaki i cebulę. Szklić na małym ogniu bez rumienienia – ok. 10 minut.
    • 150 g masła
  3. Bulion warzywny podgrzać.
  4. Do cebuli z ziemniakiem dodać pokrojone w plastry pory i pieczarki. Smażyć 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać wino, zwiększyć ogień i mieszając, odparować cały płyn.
    • 50 g wytrawnego wermutu
  5. Wlać podgrzany bulion, śmietankę i mleko. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 10 minut. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Doprawić solą (daję z 6-7 sporych szczypt) oraz dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
    • 80 g śmietanki 30%
    • 40 g mleka
    • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  6. Zupę pieczarkową przelać do talerzy i udekorować świeżą natką pietruszki. Jeśli chcecie możecie zupę pieczarkową podawać z makaronem (np. z łazankami).

inspiracja: Heston Blumenthal

Exit mobile version