Dodaj do Ulubionych

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym podane z kaszą jaglaną to sycący i zdrowy posiłek. Pulpety aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki.

Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym, którego przypis znajdziecie tutaj.
Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym.

Składniki:

(16 dużych pulpetów: 6-8 porcji)

  • 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie)
  • 2 duże szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki bułki tartej*
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

 

Składniki sosu pomidorowego:

  • 3 x 400 g puszki pomidorów w całości
  • 2 szalotki
  • 1/2 łodygi selera
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startej na małych oczkach marchewki
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 szklanki białego, ulubionego wytrawnego wina
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • garść świeżych listków bazylii

 

Przygotowanie:

  1. Przygotować sos: Pomidory z puszki wraz z sosem przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa na średnich oczkach. Szalotki i seler drobno posiekać. Do szerokiego rondla wlać olej a następnie wrzucić szalotki. Szklić na małym ogniu przez około 2 minuty. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, marchewkę, listek laurowy oraz seler naciowy. Smażyć na małym ogniu kolejne 5 minut, często mieszając.
    • 3 x 400 g puszki pomidorów w całości
    • 2 szalotki
    • 1/2 łodygi selera
    • 6 łyżek oleju rzepakowego
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżki startej na małych oczkach marchewki
    • 1 listek laurowy
  2. Wlać wino, zwiększyć ogień i odparować połowę płynu. Wlać zmielone pomidory z całym sosem, dorzucić gałązki tymianku, zagotować a następnie na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez ok. 30 minut (sos pomidorowy będzie pryskać – ja przykrywam rondel metalową siateczką przeciwdziałającą pryskaniu). Wyłowić z sosu liść laurowy i gałązki tymianku. Przyprawić solą oraz  świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wrzucić porwane listki bazylii (zachowując kilka do dekoracji).
    • 1/2 szklanki białego, ulubionego wytrawnego wina
    • 3-4 gałązki świeżego tymianku
    • 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
    • świeżo mielony czarny pieprz
  3. Przygotować pulpety z indyka: Szalotki oraz czosnek bardzo drobno posiekać w kostkę. Wrzucić do dużej, metalowej miski. Dodać mielone mięso z indyka. Wsypać bułkę tartą, tymianek, sól, wędzoną paprykę, natkę pietruszki i jajo. Wymieszać wszystko dłońmi. Podzielić na cztery równe części. Z każdej części uformować po 4 kule. Otrzymamy 16 klopsów.
    • 2 duże szalotki
    • 2 ząbki czosnku
    • 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka
    • 1/3 szklanki bułki tartej
    • 2 łyżki świeżego tymianku
    • 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
    • 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 jajo
  4. Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Ułożyć pulpety z indyka i smażyć na średnim ogniu, delikatnie rumieniąc z każdej strony – ok. 10 minut.
    • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
    • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  5. Podsmażone klopsy z indyka przełożyć łyżką do gorącego sosu. Delikatnie wymieszać. Przykryć. Gotować na małym ogniu 5-10 minut, do momentu kiedy dogotują się w środku.
  6. Gotowe pulpety z indyka podawać w towarzystwie kasz (polecam kaszę jaglaną), ryżu lub makaronu. W kolejnych dniach przy podgrzewaniu proponuję klopsy podzielić na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem.

* Jeśli chcecie uzyskać delikatniejsze w strukturze pulpety, to zamiast bułki tartej użyjcie bułki namoczonej w mleku, a następnie dobrze odciśniętej (polecam grahamkę).

pulpety-klopsy-z-indyka

pulpety-klopsy-z-indyka2-turkey-meatball-healthy-dinner

 

pulpety-klopsy-z-indyka2

pulpety-klopsy-z-indyka3-turkey-meatball-healthy-dinner

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *