Pulpety z indyka w sosie pomidorowym podane z kaszą jaglaną to sycący i zdrowy posiłek. Pulpety aromatyzowane są świeżym tymiankiem oraz słodką wędzoną papryką. Z poniższego przepisu otrzymamy, aż 16 sporych pulpetów, co daje nam 6-8 porcji (po 2-3 klopsy na osobę). Odgrzewając danie w kolejnych dniach proponuje podzielić pulpety na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki.
Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym, którego przypis znajdziecie tutaj.
Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym.
Składniki:
(16 dużych pulpetów: 6-8 porcji)
- 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie)
- 2 duże szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki bułki tartej*
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajo
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Składniki sosu pomidorowego:
- 3 x 400 g puszki pomidorów w całości
- 2 szalotki
- 1/2 łodygi selera
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki startej na małych oczkach marchewki
- 1 listek laurowy
- 1/2 szklanki białego, ulubionego wytrawnego wina
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- świeżo mielony czarny pieprz
- garść świeżych listków bazylii
Przygotowanie:
- Przygotować sos: Pomidory z puszki wraz z sosem przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa na średnich oczkach. Szalotki i seler drobno posiekać. Do szerokiego rondla wlać olej a następnie wrzucić szalotki. Szklić na małym ogniu przez około 2 minuty. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, marchewkę, listek laurowy oraz seler naciowy. Smażyć na małym ogniu kolejne 5 minut, często mieszając.
- 3 x 400 g puszki pomidorów w całości
- 2 szalotki
- 1/2 łodygi selera
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki startej na małych oczkach marchewki
- 1 listek laurowy
- Wlać wino, zwiększyć ogień i odparować połowę płynu. Wlać zmielone pomidory z całym sosem, dorzucić gałązki tymianku, zagotować a następnie na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez ok. 30 minut (sos pomidorowy będzie pryskać – ja przykrywam rondel metalową siateczką przeciwdziałającą pryskaniu). Wyłowić z sosu liść laurowy i gałązki tymianku. Przyprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wrzucić porwane listki bazylii (zachowując kilka do dekoracji).
- 1/2 szklanki białego, ulubionego wytrawnego wina
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- świeżo mielony czarny pieprz
- Przygotować pulpety z indyka: Szalotki oraz czosnek bardzo drobno posiekać w kostkę. Wrzucić do dużej, metalowej miski. Dodać mielone mięso z indyka. Wsypać bułkę tartą, tymianek, sól, wędzoną paprykę, natkę pietruszki i jajo. Wymieszać wszystko dłońmi. Podzielić na cztery równe części. Z każdej części uformować po 4 kule. Otrzymamy 16 klopsów.
- 2 duże szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajo
- Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Ułożyć pulpety z indyka i smażyć na średnim ogniu, delikatnie rumieniąc z każdej strony – ok. 10 minut.
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- Podsmażone klopsy z indyka przełożyć łyżką do gorącego sosu. Delikatnie wymieszać. Przykryć. Gotować na małym ogniu 5-10 minut, do momentu kiedy dogotują się w środku.
- Gotowe pulpety z indyka podawać w towarzystwie kasz (polecam kaszę jaglaną), ryżu lub makaronu. W kolejnych dniach przy podgrzewaniu proponuję klopsy podzielić na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem.
* Jeśli chcecie uzyskać delikatniejsze w strukturze pulpety, to zamiast bułki tartej użyjcie bułki namoczonej w mleku, a następnie dobrze odciśniętej (polecam grahamkę).