Dlaczego oszukana? Kilka dni temu wymyśliłam najlepszą pastę z awokado, jaką do tej pory jadłam. Niestety był już późny wieczór i nie było warunków, ani też chęci, aby zrobić sesję zdjęciową. Ponieważ pasta była tak dobra, wiedziałam, że muszę się z Wami tym przepisem podzielić i przygotować ją raz jeszcze. Zakupiłam więc potrzebne składniki. Dni mijały, a ja ciągle nie miałam czasu… W końcu gdy się zmobilizowałam i zaczęłam przygotowania, okazało się… że awokado przejrzało, zrobiło się brązowe i mało smaczne. Udało mi się tylko ćwiartkę uratować. Tą najbardziej zieloną. Wykorzystałam ją, stworzyłam nowy przepis i dlatego dzisiejszą pastę nazwałam “Oszukaną pastą z awokado“, bo zawiera mało awokado 🙂 Pasta wyszła przepyszna. Szczególnie podana na świeżej i chrupiącej bagietce wiejskiej. Pasta jest z jajami ugotowanymi na twardo, chrzanem i domowym, łatwym do przygotowania wegańskim majonezem, którego przygotujecie dosłownie w kilkanaście sekund. Polecam!
Oszukana pasta z awokado
Składniki:
- 1/4 miękkiego awokado Hass
- 3 jaja ugotowane na twardo (rozm. L)
- 2 łyżki domowego wegańskiego majonezu z tego przepisu
- spora garść posiekanej zielonej cebulki dymki
- 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka (dałam 2.5)
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- odrobina świeżo mielonego chilli w płatkach (opcjonalnie)
Przygotowanie pasty z awokado:
- Awokado wydrążyć do miski.
- 1/4 miękkiego awokado Hass
- Ugotowane jaja na twardo obrać, przekroić na połówki, wydrążone żółtka wrzucić do miski z awokado. Białka pokroić w kostkę.
- 3 jaja ugotowane na twardo (rozm. L)
- Widelcem rozgnieść żółtka z awokado.
- Dodać pokrojone białka, cebulkę dymkę, majonez wegański, sól, pieprz, płatki chilli (jeżeli używacie) i początkowo tylko 2 łyżeczki chrzanu. Wymieszać. Spróbować. Jeśli chrzan jest łagodny, dodać kolejne pół łyżeczki (do 1 łyżeczki). Ponownie wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić odrobiną soli i/lub pieprzu.
- spora garść posiekanej zielonej cebulki dymki
- 2 łyżki domowego wegańskiego majonezu z tego przepisu
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- odrobina świeżo mielonego chilli w płatkach (opcjonalnie)
- 2-3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- Pastę z awokado podawać na ulubionym świeżym pieczywie. Polecam podpieczone na patelni grillowej kawałki bagietki wiejskiej natarte odrobiną czosnku i posmarowane pastą z awokado (wersja nie przedstawiona na zdjęciach).