Zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami takimi jak: daktyle, żurawina, orzechy włoskie i orzechy nerkowca. Pyszna, zdrowa, wegańska przekąska bez białego rafinowanego cukru, bez glutenu (w diecie BG należy użyć płatków owsianych bezglutenowych, a w przypadku diety wegańskiej – bez miodu) i bez pieczenia.
Batony lubię trzymać w zamrażalniku. Po wyjęciu z niego nie są zmrożone na kamień, mają idealną twardość do spożywania od razu. Trzymane w lodówce będą bardziej miękkie.
Polecam na piknik, na majówkę, w podróż, na drugie śniadanie do szkoły lub pracy (zabrać w pojemniku termoizolacyjnym i trzymać najlepiej w chłodzie, gdyż w cieple masło orzechowe się rozpuści). Batoniki można również upiec i polać polewą czekoladową. Przepis tutaj.
Wegańskie, zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami
Zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami takimi jak: daktyle, żurawina, orzechy włoskie i orzechy nerkowca. Pyszna, zdrowa, wegańska przekąska bez białego rafinowanego cukru i bez glutenu (należy użyć płatków owsianych bezglutenowych).
Składniki:
- 100 g płatków owsianych (bezglutenowych w diecie BG)
- 60 g mleka kokosowego
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- 100 g gładkiego masła orzechowego - bez cukru i soli
- 6 daktyli (40 g)
- 1 łyżka żurawiny (15 g)
- 50 g orzechów (orzechy włoskie i nerkowca)
- 1 łyżka syropu klonowego (lub syropu z agawy lub miodu)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki włożyć do misy malaksera z zamontowanymi nożami do siekania i krótko zmiksować, czyli posiekać razem na grubo (masa na batony ma być klejąca i ma łatwo się formować).
- Masę przełożyć do foremek na batony lub uformować batoniki ręcznie. Schować do zamrażarki na 1 godzinę. Po tym czasie batony są gotowe do jedzenia. Niezjedzone batony przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (choć ja trzymam cały czas w zamrażarce - po wyjęciu nie są zmrożone na kamień i można je od razu zjadać). Spożyć w ciągu tygodnia.
- Batoniki można również upiec i polać polewą czekoladową. Przepis tutaj.