Site icon Moja Delicja

Zbożowe batoniki

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Kolejna zdrowa i pyszna przekąska dla naszych dzieci i nie tylko 🙂 Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów. Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i oczywiście bez dodatku białego cukru. Składają się z płatków owsianych, sezamu, migdałów, słonecznika, rodzynek, żurawiny, miodu i marchewki 🙂 O każdym z tych składników i o jego walorach odżywczych można by sporo dobrego napisać 🙂 Polecam wszystkim! 

Składniki:

(ok. 15-20 batoników)

 

Przygotowanie:

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie prostokątna forma 24cm x 28cm).
Piekarnik nagrzać do 160°C (grzałka góra-dół).

Migdały wrzucić do gotującej się wody na 5-6 minut. Następnie odcedzić i szybko wrzucić do miską z lodowatą wodą. Obrać ze skóry.
Wysuszyć na ściereczce kuchennej. Pokroić nożem i uprażyć na suchej patelni bez tłuszczu.

Sezam uprażyć na patelni (uważać żeby nie przypalić).
Mąkę przesiać, dodać płatki owsiane, uprażony sezam, migdały, słonecznik, rodzynki i żurawiny. Wymieszać. Dodać startą marchew.
W drugiej misce wymieszać miód z jajami, następnie dodać olej i połączyć do otrzymania jednolitej masy.

Do misy z marchwią dodawać stopniowo mieszaninę z miodem, cały czas mieszając łyżką (lub nawet dwiema 🙂 )

Gotową masę przełożyć do foremki. Wygładzić łyżką. Uderzyć parę razy foremką o blat, aby usunąć ewentualne powietrze, które mogło się zgromadzić pomiędzy składnikami. Wstawić do pieca i piec ok. 60 – 80 minut (ja piekłam 70 minut).
Przed pokrojeniem koniecznie odczekać minimum 30 minut.

 

 

źródło: Na podstawie przepisu Pascala

Exit mobile version