Z

Zapiekanka ziemniaczano-selerowa

Dodaj do Ulubionych

Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej, z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki “Christmas with Gordon”.  

Składniki:

(5 porcji)

  • masło do wysmarowania formy
  • 120 ml pełnego mleka
  • 120 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone
  • 1 liść laurowy
  • 400 g selera
  • 400 g ziemniaków
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 1-2 łyżki oleju (np. oleju orzechowego – użyłam oleju sezamowego)
  • 70 g sera Cheddar, starego na tartce

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180°C (grzałka góra-dół).
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
Do rondelka wlej mleko, śmietanę. Dodaj liść laurowy i czosnek. Doprowadź do wrzenia.
Kiedy mleko ze śmietaną się zagotują, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Ziemniaki i seler obierz, a następnie pokrój w jak najcieńsze plastry. Najlepiej skorzystać z tarki lub malaksera.
Obrane warzywa przenieś do misy, dobrze posól, popierz. Następnie polej olejem orzechowym. Wymieszaj.

Wysmarowane naczynie wyłóż plastrami ziemniaków i selera.
Mleko ze śmietaną przecedź (zostawiając czosnek i liść laurowy), a następnie polej nim warzywa. Poziom wlanego mleka powinien znajdować się tuż pod ostatnią warstwą warzyw.
Dociśnij plastry selera i ziemniaków, tak by mleko dosięgło górnej warstwy.

Zapiekaj 45-50 minut do czasu, aż ziemniaki i seler będą miękkie (sprawdź nożem na środku zapiekanki, jeśli warzywa będą twarde potrzymaj jeszcze kilka minut)*.

Wyjmij zapiekankę z pieca i posyp serem.
Włóż na kolejne 15 minut i zapiekaj, do momentu gdy góra zapiekanki nabierze złotego koloru i będzie chrupiąca.

Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje ją przykryć.

Podawaj w towarzystwie np. Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka.

* U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe. Dlatego przykryłam je i dopiekałam przez kilka kolejnych minut, aż zmiękły. Dopiero wtedy posypałam serem i po 15 minutach wyciągnęłam z pieca.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *