D

Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową

Dodaj do Ulubionych

lKolejna propozycja na niedzielny obiad dla najbliższych. Danie w stylu restauracyjnym zaskoczy waszą rodzinę lub znajomych. Dorsz smażony wg wskazówek samego Gordona Ramsay’a podany z pysznym sosem Velouté z trawy cytrynowej. Sos można przygotować do dwóch dni wcześniej, a smażenie ryby zajmuje nie więcej niż 5 minut.

Składniki:

(5 porcji)

  • 5 filetów świeżego dorsza ze skórą (ok. 175 g każdy)
  • kilka łyżek masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

 

Składniki sosu:

  • 1 źdźbło trawy cytrynowej drobno posiekanej
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże szalotki, obrane i drobniutko posiekane
  • 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u
  • 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu:
W szerokim rondlu podgrzej masło. Dodaj szalotki i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut, aż szalotki zmiękną ale się nie zarumienią.
Wlej wino, zagotuj i na większym ogniu gotuj tak długo, aż płyn zredukuje się aż o 2/3.

Dodaj bulion i trawę cytrynową. Zredukuj do połowy.
Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos nabierze konsystencji kremowej.
Przypraw solą i pieprzem (tylko uważaj z solą – bulion, którego używasz może być już solony).
Gotowy sos przelej przez drobne sito do dzbanka lub miseczki. (Możesz przygotować sos do dwóch dni wcześniej i po schłodzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem należy go wówczas lekko podgrzać.)

Przygotowanie ryby:
Filety umyj, osusz i pincetą powyjmuj wszystkie widoczne większe ości.
Ponacinaj każdy filet nożem od strony skóry w odstępach około 1-centymetrowych.
Posól i popieprz z każdej strony.

Rozgrzej patelnię (w zależności od wielkości patelni – filety będziesz smażyć w dwóch turach lub na dwóch patelniach).
Wlej olej i gdy będzie gorący wkładaj filety z dorsza skórą do dołu.
Smaż 2-3 minuty bez ruszania ryby na patelni, a po pierwszej minucie dodaj łyżkę masła i gdy się roztopi, polewaj nim filety od góry.
Gdy ryba będzie usmażona w 2/3 a skóra będzie chrupiąca i złota, odwróć delikatnie filety na drugą stronę i polewając kolejną roztopioną łyżką masła – smaż krótko, ok. 30 sekund.

Na talerze (jeśli w Twojej zmywarce jest opcja podgrzewania talerzy – wykorzystaj ją) nałóż sos, a następnie na każdy talerz wyłóż po jednym kawałku usmażonej ryby.
Podawaj w towarzystwie np. Zapiekanki ziemniaczano-selerowej oraz Sałatki z ogórka .

 

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz