S

Sałatka z ogórka z natką pietruszki i cebulką dymką

Dodaj do Ulubionych

Sałatka z ogórka zielonego z natką pietruszki i cebulką dymką, polana lekko ostrym dressingiem. Ulubiony dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

(2-3 porcje)

  • 1 ogórek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Ogórek obrać, pokroić w plasterki.
Dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać.
Do słoiczka wlać miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny, olej, dodać musztardę i przeciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoiczek i energicznie potrząsając, wymieszać wszystkie składniki.

Ogórki wymieszać z natką pietruszki, cebulką wraz ze szczypiorkiem. Polać przygotowanym dressingiem tuż przed podaniem.
Podawać jako dodatek do dań obiadowych.

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz