Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego na wielkanocnym stole. Polecam również mój ulubiony “Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem“.
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami
Składniki ciasta drożdżowego:
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka + 50 g cukru
- 80 g masła + 30 g
- 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
- 1 jajo + 1 żółtko
- spora szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
Malinowe nadzienie z białą czekoladą:
- 50 g śmietanki słodkiej w kartoniku 18% (ewentualnie 30%)
- 100 g czekolady białej
- garść płatków migdałów
- 200 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny (dobrze wyszorowanej)
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Mleko lekko podgrzać do temperatury ciała, czyli ok. 37°C (jeśli nie macie termometru, łatwo sprawdzicie temperaturę umieszczając parę kropli mleka na wew. przegubie dłoni: jeśli krople nie będą ani za zimne, ani zbyt ciepłe, tzn. że mają odpowiednią temperaturę).
- 250 ml mleka
- Do dużego kubka wlać połowę podgrzanego mleka -125 ml, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać, przykryć spodeczkiem i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 15 minut (po tym czasie drożdże powinny "ruszyć", spienić się). Masło rozpuścić.
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki
- 80 g masła
- Do dużej misy przesiać mąkę, wlać spienione drożdże, dodać cukier, sól, wbić jajo i żółtko, wlać pozostałe mleko oraz roztopione masło (nie gorące, lekko ciepłe). Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką) na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- spora szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
- 1 jajo + 1 żółtko
- W rondelku podgrzać śmietankę. Gdy lekko zawrze zdjąć z ognia, wsypać kawałki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić.
- 50 g śmietanki słodkiej w kartoniku 18% (ewentualnie 30%)
- 100 g czekolady białej
- Maliny świeże lub mrożone przełożyć do miski. Zasypać cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
- 200 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny (dobrze wyszorowanej)
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30x40 cm.
- Ciasto posmarować rozpuszczoną w śmietance czekoladą, pozostawiając 1/4 na później. Rozłożyć maliny, posypać płatkami migdałów. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować wieniec łącząc końce ze sobą.
- garść płatków migdałów
- Ciasto posmarować roztopionym masłem (zostawić trochę na później) i odstawić na 20 minut. W tym czasie włączyć piec i nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
- 30 g masła
- Ciasto przed włożeniem do pieca naciąć nożyczkami i posmarować resztą rozpuszczonego masła. Wstawić do nagrzanego pieca na środkową półkę i piec około 20 minut (po tym czasie sprawdziłam patyczkiem w najgrubszym miejscu ciasta, który wyszedł suchy).
- Ciepłe ciasto posmarować pozostawioną czekoladą, którą należy wcześniej podgrzać, aby ponownie stała się płynna. Można posypać płatkami.