W

Wegańskie pierogi ziemniaczane z soczewicą i grzybami

Wegańskie pierogi ziemniaczane z soczewicą i grzybami

Dawno temu ograniczyliśmy spożycie mięsa w naszej diecie. Zaczęliśmy je jeść okazjonalnie. Okazało się, że taka dieta ma swoją nazwą – fleksitarianizm. W diecie tej stawia się przede wszystkim na rośliny przy jednoczesnym ograniczeniu (ale nie wykluczaniu) potraw mięsnych.

Niestety co raz większa świadomość niewyobrażalnego cierpienia zwierząt, które nie są traktowane w odpowiedni sposób (“gdyby rzeźnie miały szklane ściany, wszyscy bylibyśmy wegetarianami”), przy jednoczesnej wiedzy, jak przemysł mięsny niszczy naszą planetę oraz jak mięso i nabiał negatywnie wpływają na nasze zdrowie, zaczęłam iść w kierunku WEGANIZMU.

Dzisiejszy przepis jest tego efektem. Co raz częściej bowiem gotuję dania wegetariańskie lub nawet wegańskie. Weganizm zakłada bowiem wykluczenie z diety wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego (w tym nabiału, jaj i miodu również). Ważne jest przy tym włączenie do codziennej diety strączków w połączeniu ze zbożami (tylko wówczas mamy pełnowartościowe i przyswajane białko – czyli jak jesz strączki to połącz je przykładowo z kaszą), pestek, orzechów, zdrowych tłuszczy, mnóstwa różnorodnych warzyw i owoców oraz wykluczenie całej przetworzonej żywności. Pamiętać rownież należy o odpowiedniej suplementacji (np. witaminy B12 czy kwasów omega-3).

Dzisiejsze wegańskie pierogi to takie knedle ziemniaczane z farszem z zielonej soczewicy z grzybami, ale uformowane właśnie na kształt pierogów.  Przypominają trochę kartacze, ale te charakteryzuje ciasto powstałe z połączenia surowych tartych ziemniaków z ugotowanymi (w proporcji 4:1). Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby uformować je na kształt kartaczy lub knedli, ale wówczas nie będą pierogami 🙂

Pomysł na te wegańskie pierogi zaczerpnęłam od Weganona, który podobne pierogi (ale inaczej przygotowane) nazywa Bykami Świętokrzyskimi.  Byki jednak to odmiana kartaczy, a te, jak już wspomniałam, mają w cieście surowe, tarte ziemniaki.

Wegańskie pierogi ziemniaczane z soczewicą i grzybami najlepiej smakują z uprażoną cebulką lub odsmażane na patelni na drugi dzień.

 

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz