Torty piekę na każde urodziny swoje i moich najbliższych. Niestety nigdy nie ma okazji i czasu na zrobienie zdjęć, nadających się na blog, stąd brak na Mojej Delicji przepisów na torty. Czas to w końcu zmienić 🙂 Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na “Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami” w wersji mini, czyli tort śmietankowy z owocami leśnymi.
Tort pieczony jest w małej formie o średnicy 17 cm i jest idealny na mniejszą liczba gości. Do przygotowania tego tortu wykorzystuje niezawodny przepis na tzw. biszkopt rzucany.
Tort przekładany jest bitą śmietaną, musem jagodowym i owocami. Najczęściej korzystam ze śmietanki 30 % (chyba, że robię dużą imprezę i duży tort), bo wtedy tort jest lżejszy, ale za to mało stabilny, szczególnie w dniu przygotowania (a fiksów nie lubię i nie lubię też bawić się w dodawanie żelatyny). Wam natomiast polecam użycie śmietanki 36%, która raz, że szybciej się ubije, a dwa – tort będzie lepiej wyglądał 🙂
Składniki biszkoptu:
- 3 jaja + 1 żółtko (używam rozmiaru L)
- 100 g cukru
- 85 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
Mus jagodowy:
- 170 g jagód lub borówek (lub mieszanki jagód i borówek)
- 1 łyżeczka żelatyny
Nadzienie i dekoracja tortu:
- 200 g borówek
- 300 g truskawek (można wymieszać z jeżynami)
- 320 g śmietanki 36%
- 50 g cukru
- 40-50 g płatków migdałowych
Przygotowanie biszkoptu na tort śmietankowy:
- Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy z odpinaną obręczą o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wypuszczając papier poza obręcz). Boków niczym nie smarować (po upieczeniu będziemy biszkopt odkrajać nożem dookoła formy).
- Do miski przesiać mąkę pszenną wraz mąką ziemniaczaną. Wymieszać. Ostawić.
- Bardzo uważnie oddzielić żółtka od białek (tak, aby do białek nie dostała się odrobina żółtka). Żółtka rozbełtać widelcem. Odstawić.
- Oddzielone białka ubijać mikserem na średnich obrotach do momentu, aż się spienią (1-2 minuty). W odstępach 3 sekundowych dodawać po łyżce cukier, zwiększając stopniowo obroty miksera. Miksować na najwyższych obrotach jeszcze przez 3-4 minuty. Białka powinny zwiększyć objętość, być błyszczące i sztywne.
- Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce rozbełtane żółtka (w ostępach 3-4 sekundowych).
- Dodać przesianą mąkę (w 3-4 partiach) i wymieszać bardzo delikatnie łyżką po dodaniu każdej z części. Starać się nie zniszczyć ubitych jaj (im bardziej napuszona masa, tym bardziej puszty wyjdzie biszkopt).
- Gotową masę na biszkopt rzucany przełożyć do formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką.
- Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 25 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu powinien wyjść czysty, bez surowego ciasta).
- Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca i od razu rzucić go na drewnianą deskę (zabezpieczoną ściereczką kuchenną) – tak gdzieś z 10 cm wysokości (spotkałam się z teoriami, aby rzucać biszkopt z wysokości pół metra :), ale ja nigdy tego nie stosowałam. Moim zdaniem taka wysokość jest przesadzona 🙂 )
- Biszkopt ostudzić. Odkroić boki formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem. Można kroić na dwie lub trzy części. Pamiętajmy, aby kroić całkowicie ostudzony biszkopt.
Mus jagodowy:
- Umyte i przebrane jagody odsączyć na sicie. Zmiksować blenderem i przełożyć do rondelka. Zagotować. Odstawić z ognia. Wsypać żelatynę. Dobrze wymieszać, aż żelatyna się dokładnie rozpuści i rozprowadzi
- Mus jagodowy przełożyć na głęboki, duży talerz i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie owoców:
- Borówki umyć, odsączyć na sicie, osuszyć na ręcznikach papierowych. To samo zrobić z truskawkami.
- Umyte i osuszone truskawki pozbawić szypułek i pokroić na połówki (jeśli są małe) lub na ćwiartki (jeśli są większe).
Nadzienie, składanie i dekoracja tortu śmietankowego:
- Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty (o grubości ok. 1 cm).
- Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem (uważać, aby śmietany nie przebić – wówczas się zważy).
- Na środku patery zrobić kleks z bitej śmietany i położyć na nim pierwszy blat biszkoptu.
- Rozsmarować mniej więcej połowę musu jagodowego. Ułożyć warstwę z truskawek i borówek.
- Przykryć warstwą śmietany (ok. 1/3).
- Położyć drugi blat. Delikatnie docisnąć. Rozsmarować resztę musu (może zostać 2-3 łyżki, które zjedzmy np. z lodami).
- Wyłożyć truskawki, borówki oraz jeżyny.
- Przykryć warstwą śmietany (ok. 1/3).
- Położyć ostatni blat, delikatnie docisnąć. Rozsmarować resztę bitej śmietany, pozostawiając trochę śmietany na wygładzenie boków. Następnie wygładzić boki.
- Udekorować wierzch i boki płatkami migdałów.
- Tort śmietankowy schować do lodówki na minimum 3 godziny.
Piękny! 🙂
Wygląda zjawiskowo 🙂