C

Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową

Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową
Dodaj do Ulubionych

Chrupiące tartaletki z cukinią baby (możecie zastąpić zwykłą, ale małą i wąską) i fasolką szparagową, to moja propozycja na letni lunch, obiad lub kolację. Indywidualne małe tarty będą pięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. 

Składniki ciasta kruchego:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 50 g parmezanu lub innego ostrego żółtego sera (np. cheddar)

Składniki farszu do tarty z cukinią:

  • 4 cukinie baby (ok. 300 g)
  • garść zielonej, młodej fasolki lub żółtej
  • 20 g masła
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 jaja
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (z 1 sporej gałązki)
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Przygotowanie tarty z cukinią:

  1. Do misy malaksera włożyć wszystkie składniki ciasta (mąkę, zimne masło, jajo, sól, starty parmezan).
    Posiekać wszystko malakserem z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (ciasto powinno wyglądać jak kruszonka z ziarenkami). Następnie zagnieść wszystko ręcznie. Uformować dwie spłaszczone kule. Owinąć każdą folią spożywczą i schować do zamrażarki na 15 minut.
  2. Na patelni rozpuścić 20 g masła. Dodać posiekaną dymkę wraz cebulkami i zeszklić przez kilka minut do miękkości.
  3. Cukinie baby pokroić w plasterki o grubości ok. 5 mm pod skosem.
  4. Poodcinać końcówki fasolki. Ugotować do miękkości (ok. 10 – 12 minut). Odcedzić. Przelać zimną wodą. Pozostawić na sicie do odsądzenia.
  5. Do miski wrzucić zeszkloną dymkę. Dodać plasterki cukinii i odsączoną, ugotowaną fasolkę. Wymieszać wszystko, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  6. Ciasto kruche podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt większy niż średnica małych tartaletek.
  7. Wyłożyć foremki ciastem, dociskając dobrze ciasto. Wyłożyć papierem, obciążyć suchą fasolą, suchym ryżem lub kulkami ceramicznymi do pieczenia i schować do lodówki na 15 minut.
  8. Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
  9. Tarty włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Następnie ściągnąć papier wraz z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut.
  10. Jaja zmiksować ze śmietanką, szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem, 1 łyżką posiekanych listków świeżego oregano (z 1 sporej gałązki) i 1 łyżką listków świeżego tymianku.
  11. Na podpieczone tartaletki wyłożyć farsz z cukinią i fasolką. Wylać jaja ze śmietaną.
  12. Włożyć do pieca i piec ok. 30 minut (można obniżyć temperaturę piekarnika do 180°C na ostanie 10 minut pieczenia, jeśli boki tartaletek będą się zbytnio zarumieniać).
  13. Wyciągnąć z pieca, wyłożyć z foremek na talerze i serwować po 5 minutach.

Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagowąChrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagowąChrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagowąChrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *