Ostatnio w jednym z popularnych sklepów pojawiły się świeże makarony. Tagliatelle, pappardelle i inne. Bardzo je polubiłam za smak oraz za to, że się szybko gotują – tylko 3 minuty. Niestety mają jedną wadę – mają bardzo krótki termin ważności i należy je trzymać w lodówce. Ale to nie problem, jeśli planujecie taki makaron od razu przygotować. Ja dziś proponuje kolejne szybkie danie – danie w 5 minut – dla tych wszystkich pracusiów 🙂 Tagliatelle z łososiem i groszkiem w sosie lekko cytrynowym. Polecam!
Składniki:
(1 porcja)
- 100 g makaronu Tagliatelle lub pappardelle lub podobnego
- 1/2 łyżeczki oleju/oliwy (co lubicie)
- garść groszku mrożonego
- 50-70 g łososia wędzonego
- 3-4 łyżki śmietany 30%
- skórka starta z 1/2 cytryny
- świeżo mielony pieprz
- kilka kropel soku z limonki lub cytryny
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, al dente.
W trakcie gotowania makaronu przygotować sos:
Na patelni rozgrzać pół łyżeczki oleju/oliwy, a gdy się zagrzeje wrzucić mrożony groszek. Smażyć chwilę (1-2 minuty) na średnim ogniu, cały czas mieszając. Groszek powinien w tym czasie lekko zmięknąć.
Dodać pokrojonego w paski łososia. Smażyć tak długo, aż łosoś się zarumieni (około minuty).
Wlać śmietanę, dodać skórkę z cytryny, pieprz. Zagotować i zdjąć z ognia. Sos śmietanowy na gazie szybko będzie się redukował. Jeśli zredukuje się za bardzo można dodać odrobinę mleka.
Gotowy sos ściągnąć z ognia, dodać odsączony makaron. Wymieszać.
Przełożyć na talerz. Udekorować świeżo startą skórką z cytryny.
Od razu podawać.
Nie przepadam za groszkiem ,ale z makaronem może być dobry 🙂