Site icon Moja Delicja

Tagliatelle z łososiem i groszkiem w sosie lekko cytrynowym

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Ostatnio w jednym z popularnych sklepów pojawiły się świeże makarony. Tagliatelle, pappardelle i inne. Bardzo je polubiłam za smak oraz za to, że się szybko gotują – tylko 3 minuty. Niestety mają jedną wadę – mają bardzo krótki termin ważności i należy je trzymać w lodówce. Ale to nie problem, jeśli planujecie taki makaron od razu przygotować. Ja dziś proponuje kolejne szybkie danie – danie w 5 minut – dla tych wszystkich pracusiów 🙂 Tagliatelle z łososiem i groszkiem w sosie lekko cytrynowym. Polecam!

Składniki:

(1 porcja)

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, al dente.

W trakcie gotowania makaronu przygotować sos:
Na patelni rozgrzać pół łyżeczki oleju/oliwy, a gdy się zagrzeje wrzucić mrożony groszek. Smażyć chwilę (1-2 minuty) na średnim ogniu, cały czas mieszając. Groszek powinien w tym czasie lekko zmięknąć.

Dodać pokrojonego w paski łososia. Smażyć tak długo, aż łosoś się zarumieni (około minuty).
Wlać śmietanę, dodać skórkę z cytryny, pieprz. Zagotować i zdjąć z ognia. Sos śmietanowy na gazie szybko będzie się redukował. Jeśli zredukuje się za bardzo można dodać odrobinę mleka.

Gotowy sos ściągnąć z ognia, dodać odsączony makaron. Wymieszać.
Przełożyć na talerz. Udekorować świeżo startą skórką z cytryny.
Od razu podawać.

Exit mobile version