Szybki piernik czekoladowy bez miksera przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia, jak również na Dzień Babci i Dziadka.
Szybki piernik czekoladowy – bez miksera
Szybki piernik czekoladowy bez miksera, przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną.
Składniki na szybki piernik czekoladowy:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli (domowej soli waniliowej)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru trzcinowego (ew. zwykłego)
- 2 jaja L
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 5 łyżek słodkiej śmietanki 18% (ew. 30%)
- 1 łyżka mleka w razie konieczności
- orzechy włoskie, żurawina do dekoracji
Dodatkowo:
- Powidła śliwkowe do przełożenia
Przygotowanie szybkiego piernika czekoladowego:
* szklanka – 250 ml- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Podłużną keksówkę (30cm x 7cm x 11cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao, cynamonem i solą. Odstawić na bok.
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
- Do drugiej miski wlać olej, ekstrakt z wanilii oraz maślankę. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam). Następnie wlać jaja i ponownie wymieszać.
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 1 szkl. maślanki
- 1 szklanka cukru trzcinowego (ew. zwykłego)
- 2 jaja
- Do mokrych składników wsypać mąkę z przyprawami. Krótko wymieszać, tylko do połączenia składników (mniejsze grudki mogą zostać).
- Ciasto przełożyć do foremki, naciąć wzdłuż i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 44 minut lub do tzw. suchego patyczka (uważać, żeby nie wysuszyć - ciasto ma być wilgotne).
- Po upieczeniu wyjąć z pieca, odczekać 5 minut a następnie wyjąć z formy. Studzić na kratce.
- Ostudzone ciasto przeciąć na 3 blaty. Przełożyć powidłami a następnie polać polewą czekoladową.
- Przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekolady, wlać 5 łyżek śmietanki, wymieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy (w razie konieczności dodać odrobinę mleka). Gotową polewą polać "Szybki piernik czekoladowy" . Udekorować orzechami i żurawiną.
Czym można zastąpić ten ekstrakt z wanilii i sól waniliową?
Sól waniliową – zwykłą solą. Ekstrakt pomiń.
Dzięki 😉 Bo niestety do żadnego nie mam dostępu 🙁
Droga Aniu “Moja Delicja” skladam Tobie jak najszczersze zyczenia
a w nich zdrowia,pomyslnosci i samych wspanialych dni
Zycze ci wspanialych Swiat Bozego Narodzenia .
Love you xoxoxoxox