P

Pasta z sardynek

Ostatnio odwiedziła nas rodzinka, która wakacje spędzała w Portugalii. Przywiozła nam domowej roboty pastę z sardynek, jaką zajadali się na urlopie. Pasta bardzo nam zasmakowała, ale na obiecany przepis do tej pory się nie doczekałam :D. A ponieważ uwielbiam wszelkie pasty do chleba, nie mogłam dłużej zwlekać. Poszperałam trochę w internecie, zapoznałam się z wieloma tradycyjnymi przepisami portugalskimi na pastę z sardynek i na ich podstawie stworzyłam własny. Wyszło pysznie.

Moja pasta sardynkowa ma bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny smak sardynek (ta od rodzinki była mocnooo “rybna”). Również jest z suszonymi pomidorami i natką pietruszki (choć ostatnio wolimy z koperkiem). Dodatkowo smak rybny odświeżam sokiem i skórką startą z cytryny, co bardzo dużo daje.

Jeśli suszone pomidory w oliwie są z dodatkiem kaparów, warto kilka wrzucić do pasty (no chyba, że macie otwarty słoiczek kaparów w lodówce). Tradycyjne przepisy zawierają odrobinę alkoholu w formie whisky lub bourbonów, ale i bez niego pasta również wychodzi smaczna (choć z jego dodatkiem jest lepsza). W przypadku robienia pasty z sardynek z myślą o dzieciach, alkohol należy pominąć.
Polecam pastę z sardynek na chrupiącym, świeżym pieczywie. Ja swoją podałam na podpieczonym bajglu!

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.