P

Pasta z sardynek

Ostatnio odwiedziła nas rodzinka, która wakacje spędzała w Portugalii. Przywiozła nam domowej roboty pastę z sardynek, jaką zajadali się na urlopie. Pasta bardzo nam zasmakowała, ale na obiecany przepis do tej pory się nie doczekałam :D. A ponieważ uwielbiam wszelkie pasty do chleba, nie mogłam dłużej zwlekać. Poszperałam trochę w internecie, zapoznałam się z wieloma tradycyjnymi przepisami portugalskimi na pastę z sardynek i na ich podstawie stworzyłam własny. Wyszło pysznie.

Moja pasta sardynkowa ma bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny smak sardynek (ta od rodzinki była mocnooo “rybna”). Również jest z suszonymi pomidorami i natką pietruszki (choć ostatnio wolimy z koperkiem). Dodatkowo smak rybny odświeżam sokiem i skórką startą z cytryny, co bardzo dużo daje.

Jeśli suszone pomidory w oliwie są z dodatkiem kaparów, warto kilka wrzucić do pasty (no chyba, że macie otwarty słoiczek kaparów w lodówce). Tradycyjne przepisy zawierają odrobinę alkoholu w formie whisky lub bourbonów, ale i bez niego pasta również wychodzi smaczna (choć z jego dodatkiem jest lepsza). W przypadku robienia pasty z sardynek z myślą o dzieciach, alkohol należy pominąć.
Polecam pastę z sardynek na chrupiącym, świeżym pieczywie. Ja swoją podałam na podpieczonym bajglu!

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *