Ostatnio odwiedziła nas rodzinka, która wakacje spędzała w Portugalii. Przywiozła nam domowej roboty pastę z sardynek, jaką zajadali się na urlopie. Pasta bardzo nam zasmakowała, ale na obiecany przepis do tej pory się nie doczekałam :D. A ponieważ uwielbiam wszelkie pasty do chleba, nie mogłam dłużej zwlekać. Poszperałam trochę w internecie, zapoznałam się z wieloma tradycyjnymi przepisami portugalskimi na pastę z sardynek i na ich podstawie stworzyłam własny. Wyszło pysznie.
Moja pasta sardynkowa ma bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny smak sardynek (ta od rodzinki była mocnooo “rybna”). Również jest z suszonymi pomidorami i natką pietruszki (choć ostatnio wolimy z koperkiem). Dodatkowo smak rybny odświeżam sokiem i skórką startą z cytryny, co bardzo dużo daje.
Jeśli suszone pomidory w oliwie są z dodatkiem kaparów, warto kilka wrzucić do pasty (no chyba, że macie otwarty słoiczek kaparów w lodówce). Tradycyjne przepisy zawierają odrobinę alkoholu w formie whisky lub bourbonów, ale i bez niego pasta również wychodzi smaczna (choć z jego dodatkiem jest lepsza). W przypadku robienia pasty z sardynek z myślą o dzieciach, alkohol należy pominąć.
Polecam pastę z sardynek na chrupiącym, świeżym pieczywie. Ja swoją podałam na podpieczonym bajglu!
Pasta z sardynek
Pasta z sardynek z suszonymi pomidorami, natką pietruszki, sokiem i skórką z cytryny. Pyszna i delikatna pasta sardynkowa. Przepis na pastę z sardynek.
Składniki na pastę z sardynek:
- 1 puszka 110 ml sardynek w oleju
- 2 małe szalotki
- 3 suszony pomidory w oliwie + 5 kaparów (jeśli są w słoiczku razem z pomidorami)
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- skórka starta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej lub ozonowanej)
- sok z 1/2 cytryny
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki lub świeżego koperku
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, płatki chilli
- 1 łyżka whisky lub bourbonu (opcjonalnie)
Przygotowanie pasty z sardynek:
- Sardynki odsączyć z oleju na sicie. Przełożyć do malaksera. Dodać resztę składników, szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu i płatków chilli. Wszystko zmiksować do uzyskania gładkiej pasty.
- Podawać ze świeżym pieczywem, grzankami lub w kanapkach w towarzystwie warzyw (ogórek kiszony, sałata, pomidor). My lubimy wersję posypaną dodatkowo koperkiem. Na imprezie można podać na krakersach.
- Pasta z sardynek sprawdzi się na śniadanie lub kolację, a także jako przystawka/przekąska.