Szakszuka (shakshuka) to jaja gotowane w pikantnym sosie na bazie duszonych warzyw takich jak: cebula, pomidory i papryka. Podstawową, moją wersję szakszuki przedstawiałam tutaj, gdzie przybliżyłam również krótką historię tego dania.
Dzisiaj proponuję wersję z dodatkiem cukinii i przypraw, które bardzo z cukinią się lubią, czyli z tymiankiem i oregano.
Szakszuka (czy to zwykła, czy też szakszuka z cukinią) jest naszym ulubionym, prostym, zdrowym i sycącym daniem w sezonie na paprykę i pomidory. Najczęściej szakuszkę jada się na śniadanie, ale my uwielbiamy ją jeść na obiad z dodatkiem chrupiącego, świeżego pieczywa.
Szakszuka z cukinią jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wymaga jedynie przygotowania warzyw: pokrojenia wszystkich w drobną kostkę oraz sparzenia i obrania pomidorów ze skórki.
Szakuszka powinna być pikantna, ale ostrość możecie dobrać do własnych preferencji. Moja wersja jest lekko pikantna.
Szakszuka z cukinią
Szakszuka z cukinią, czyli pikantny (u mnie lekko pikantny) sos z duszonych warzyw, takich jak cebula, pomidory, papryka, cukinia z jajkami. Pyszny przepis na letnie, zdrowe i sycące danie. Przepis na szakszukę z pomidorami, papryką i cukinią.
Szakszuka z cukinią - Składniki:
- 1 duża cebula + szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 duże pomidory - ok. 600 g
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia - ok. 300 g
- 3 ząbki czosnku
- 4 jaja
Przyprawy:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki chilli (lub więcej jeśli wolicie bardziej pikantne)
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- płatki chilli, świeżo mielony czarny pieprz
Szakszuka z cukinią - Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dużą, nieprzywierającą patelnię lekko rozgrzać wraz z olejem. Wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli. Dusić na małym ogniu przez 7-8 minut.
- 1 duża cebula + szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- W międzyczasie naciąć pomidory, sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w małą kostkę. Cukinię umyć, odkroić końce, pokroić w małą kostkę.
- 3 duże pomidory - ok. 600 g
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia - ok. 300 g
- Kiedy cebula będzie miękka dodać przecier pomidorowy, przyprawy (paprykę ostrą, mieloną kolendrę i kumin) oraz przeciśnięty czosnek. Mieszając, smażyć przez 1-2 minuty.
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki chilli
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 3 ząbki czosnku
- Dodać paprykę i cukinię, wymieszać. Dusić na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać pokrojone pomidory, sól, cukier, oregano i tymianek, zagotować, przykryć, zmniejszyć gaz i dusić przez 25 minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć lekko gaz i odparować część sosu (czas zależny od ilości wody w warzywach i od własnych preferencji).
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Łopatką zrobić 4 wgłębienia. W każde wgłębienie wbić jajo. Przykryć pokrywką (danie powinno pyrkać). Dusić, aż jajka się zetną, a żółtka pozostaną płynne - ok. 6-8 minut.
- 4 jaja
- Gotową szakszukę z cukinią przed podaniem oprószyć solą, świeżo mielonym pieprzem, mielonymi płatkami chilli. Ostrożnie przełożyć na talerze, uważając aby nie uszkodzić płynnego żółtka. Szakszuka z cukinią najlepiej smakuje podawana ze świeżym pieczywem.