Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana

Dodaj do Ulubionych

Młode ziemniaczki są przepyszne. Najczęściej jemy je ze świeżym koperkiem, jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem. Jeśli jednak chcielibyście spróbować czegoś nowego, proponuję Śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną, czyli młode ziemniaczki z suszonymi pomidorkami, bazylią i parmezanem.

Takie ziemniaczki smakują wybornie same w sobie, ale polecam je spróbować w towarzystwie “Pieczonych szparagów z pomidorkami koktajlowymi i fetą” i “Sałatki z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi“. Dzięki temu otrzymujemy pyszne danie obiadowe. Sycące, ale bez mięsa i bez glutenu. Świetne dla wegetarian.

Składniki:

(4 porcje)

  • 1 kg młodych i małych ziemniaczków (jednakowej wielkości)
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • spora garść listków bazylii (tak z małego pęczka)
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 6 suszonych pomidorów (użyłam suszone pomidory w oliwie)

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wyszorować, przekroić na połówki.
    • 1 kg młodych, małych ziemniaczków (jednakowej wielkości)
  2. Zalać zimną wodą, zagotować. Dodać sól, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 15 minut – ziemniaczki mają być miękkie (jeśli w trakcie gotowania ziemniaczki będą kipieć, lekko uchylić pokrywkę).
    • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  3. W międzyczasie posiekać osączone z zalewy suszone pomidory oraz umyte i osuszone listki bazylii.
    • 6 suszonych pomidorów
    • spora garść listków bazylii (tak z małego pęczka)
  4. Ziemniaki odcedzić i chwilę (tak z 10 – 15 sekund) odparować na niedużym ogniu (musimy pozbyć się resztek wody, która została po odlaniu oraz części wilgoci z ziemniaczków).
  5. Dodać oliwę, posiekane suszone pomidory i bazylię, parmezan i wszystko wymieszać (aby nie zniszczyć struktury ziemniaczków, najlepiej wymieszać je poprzez podrzucanie kilka razy w przykrytym pokrywką garnku)
    • 1 łyżka oliwy extra vergine
    • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  6. Śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną podawać w towarzystwie Pieczonych szparagów i pomidorki koktajlowe z octem balsamicznym oraz Sałatki z rukoli, rodzynek i płatków migdałowych

 

źródło: Na podstawie przepisu z miesięcznika Good Food.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *