Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana

Dodaj do Ulubionych

Młode ziemniaczki są przepyszne. Najczęściej jemy je ze świeżym koperkiem, jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem. Jeśli jednak chcielibyście spróbować czegoś nowego, proponuję Śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną, czyli młode ziemniaczki z suszonymi pomidorkami, bazylią i parmezanem.

Takie ziemniaczki smakują wybornie same w sobie, ale polecam je spróbować w towarzystwie “Pieczonych szparagów z pomidorkami koktajlowymi i fetą” i “Sałatki z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi“. Dzięki temu otrzymujemy pyszne danie obiadowe. Sycące, ale bez mięsa i bez glutenu. Świetne dla wegetarian.

Składniki:

(4 porcje)

  • 1 kg młodych i małych ziemniaczków (jednakowej wielkości)
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • spora garść listków bazylii (tak z małego pęczka)
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 6 suszonych pomidorów (użyłam suszone pomidory w oliwie)

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wyszorować, przekroić na połówki.
    • 1 kg młodych, małych ziemniaczków (jednakowej wielkości)
  2. Zalać zimną wodą, zagotować. Dodać sól, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 15 minut – ziemniaczki mają być miękkie (jeśli w trakcie gotowania ziemniaczki będą kipieć, lekko uchylić pokrywkę).
    • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  3. W międzyczasie posiekać osączone z zalewy suszone pomidory oraz umyte i osuszone listki bazylii.
    • 6 suszonych pomidorów
    • spora garść listków bazylii (tak z małego pęczka)
  4. Ziemniaki odcedzić i chwilę (tak z 10 – 15 sekund) odparować na niedużym ogniu (musimy pozbyć się resztek wody, która została po odlaniu oraz części wilgoci z ziemniaczków).
  5. Dodać oliwę, posiekane suszone pomidory i bazylię, parmezan i wszystko wymieszać (aby nie zniszczyć struktury ziemniaczków, najlepiej wymieszać je poprzez podrzucanie kilka razy w przykrytym pokrywką garnku)
    • 1 łyżka oliwy extra vergine
    • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  6. Śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną podawać w towarzystwie Pieczonych szparagów i pomidorki koktajlowe z octem balsamicznym oraz Sałatki z rukoli, rodzynek i płatków migdałowych

 

źródło: Na podstawie przepisu z miesięcznika Good Food.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz