Sałatka z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Krucha mieszanka sałat z rukolą o lekko orzechowym smaku, do tego słodziutkie rodzynki i chrupiące, prażone płatki migdałowe. Wszystko połączone prostym winegretem z oliwy extra vergine i octu z czerwonego wina.
Idealny dodatek do dań obiadowych. Ja podałam w towarzystwie “Młodych ziemniaczków z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem” oraz “Pieczonych szparagów i pomidorków koktajlowych z octem balsamicznym”. Przepyszny zdrowy i sycący obiad pełen smaków, błonnika i witamin!
Składniki sałatki z rukolą:
(4 porcje)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki oliwy extra vergine (używam oliwy Delicate)
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- 140 g mieszanki sałat z rukolą
- 50 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych)
Przygotowanie sałatki z rukolą:
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni teflonowej na złoty i lekko brązowy kolor. Przełożyć na talerzyk.
- 2 łyżki płatków migdałowych
- Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet, przyprawić solą i pieprzem (po szczypcie). Zamknąć słoiczek i potrząsać nim, aż uzyskamy jednolitą emulsję.
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- Umytą i osuszoną mieszankę sałat z rukolą przełożyć do misy, dodać rodzynki i uprażone płatki migdałów. Bezpośrednio przed podaniem polać dressingiem i delikatnie wymieszać.
- 140 g mieszanki sałat z rukolą
- 50 g rodzynek
źródło: Na podstawie przepisu z miesięcznika Good Food.