P

Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem

Dodaj do Ulubionych

Kocham dania, które się szybko przygotowuje, a jak już się je przygotuje, to nie trzeba nad nimi stać. Takie właśnie są dania z piekarnika. Gotowe składniki układamy w naczyniu,  wstawiamy do nagrzanego pieca i zapominamy na krótszą lub dłuższą chwilę. Dzisiejsza zapiekanka z łososia dokładnie taka jest.

Pieczony łosoś z warzywami podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem to smaczne danie, które się praktycznie samo robi 🙂 My jedynie musimy przygotować warzywa oraz rybkę i postawić ziemniaczki na gazie.
Łososia lub pstrąga łososiowego, którego ja akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Całość zalewamy białym winem wymieszanym ze śmietanką. Świetne danie na obiad lub na kolację (wtedy proponuje podawać bez ziemniaków).

Składniki: (4 porcje)

  • 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych)
  • 1 średnia cukinia
  • 3 średnie pomidory
  • 2 x 400 g fileta z łososia lub pstrąga łososiowego
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2-3 gałązki świeżej bazylii
  • ok. 8 plasterków cytryny sparzonej i wyszorowanej
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

 

Młode ziemniaczki z koperkiem:

  • 600 g młodych ziemniaczków
  • 1/2 pęczka koperku
  • 30 g masła
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C (termoobieg).
Świeże gałązki ziół (rozmarynu, tymianku i bazylii) umyć i odłożyć na ręczniku papierowym.

Cebulę obrać, umyć pokroić w drobne piórka.
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, odcinając końce, wydrążyć gniazda nasienne (młodej nie trzeba obierać). Pokroić w pół plasterki pod skosem.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć szypułkę i pokroić w kostkę.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć piórka czerwonej cebuli (3/4 całej ilości).
Na cebuli ułożyć 3/4 pokrojonej cukinii. Dodać połowę pomidorów.

Filet z łososia obrać ze skóry (jeśli ją ma), umyć, osuszyć, przekroić na pół. Przyprawić solą i pieprzem.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warzywach.

Pomiędzy łososia powtykać gałązki świeżych ziół (rozmarynu, tymianku i bazylii).
Na filetach poukładać plasterki cytryny.
Pozostałe piórka czerwonej cebuli ułożyć na cytrynie. Następnie poukładać resztę cukinii i pozostałą połowę pomidorów.

Śmietanę wymieszać z winem białym. Przyprawić solą i pieprzem. Taką mieszanką zalać warzywa z łososiem.
Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 25-30 minut (ja piekłam 30 min.)

W trakcie pieczenia ryby ugotować młode ziemniaczki w osolonej wodzie. Odcedzić. Wymieszać z masłem i posiekanym koperkiem (zostawić łyżkę do posypania ziemniaczków na talerzu). Doprawić solą i pieprzem.

Łososia z warzywami wyjąć z pieca. Usunąć gałązki ziół.

Na talerzach porozkładać odsączone z sosu warzywa wraz z kawałkiem łososia. Podawać z młodymi ziemniaczkami, posypanymi dodatkowo świeżym koperkiem.

Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem

Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem

źródło: Na podstawie przepisu Pascala.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz