P

Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem

Dodaj do Ulubionych

Kocham dania, które się szybko przygotowuje, a jak już się je przygotuje, to nie trzeba nad nimi stać. Takie właśnie są dania z piekarnika. Gotowe składniki układamy w naczyniu,  wstawiamy do nagrzanego pieca i zapominamy na krótszą lub dłuższą chwilę. Dzisiejsza zapiekanka z łososia dokładnie taka jest.

Pieczony łosoś z warzywami podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem to smaczne danie, które się praktycznie samo robi 🙂 My jedynie musimy przygotować warzywa oraz rybkę i postawić ziemniaczki na gazie.
Łososia lub pstrąga łososiowego, którego ja akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Całość zalewamy białym winem wymieszanym ze śmietanką. Świetne danie na obiad lub na kolację (wtedy proponuje podawać bez ziemniaków).

Składniki: (4 porcje)

  • 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych)
  • 1 średnia cukinia
  • 3 średnie pomidory
  • 2 x 400 g fileta z łososia lub pstrąga łososiowego
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 2-3 gałązki świeżej bazylii
  • ok. 8 plasterków cytryny sparzonej i wyszorowanej
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

 

Młode ziemniaczki z koperkiem:

  • 600 g młodych ziemniaczków
  • 1/2 pęczka koperku
  • 30 g masła
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C (termoobieg).
Świeże gałązki ziół (rozmarynu, tymianku i bazylii) umyć i odłożyć na ręczniku papierowym.

Cebulę obrać, umyć pokroić w drobne piórka.
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, odcinając końce, wydrążyć gniazda nasienne (młodej nie trzeba obierać). Pokroić w pół plasterki pod skosem.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć szypułkę i pokroić w kostkę.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć piórka czerwonej cebuli (3/4 całej ilości).
Na cebuli ułożyć 3/4 pokrojonej cukinii. Dodać połowę pomidorów.

Filet z łososia obrać ze skóry (jeśli ją ma), umyć, osuszyć, przekroić na pół. Przyprawić solą i pieprzem.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warzywach.

Pomiędzy łososia powtykać gałązki świeżych ziół (rozmarynu, tymianku i bazylii).
Na filetach poukładać plasterki cytryny.
Pozostałe piórka czerwonej cebuli ułożyć na cytrynie. Następnie poukładać resztę cukinii i pozostałą połowę pomidorów.

Śmietanę wymieszać z winem białym. Przyprawić solą i pieprzem. Taką mieszanką zalać warzywa z łososiem.
Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 25-30 minut (ja piekłam 30 min.)

W trakcie pieczenia ryby ugotować młode ziemniaczki w osolonej wodzie. Odcedzić. Wymieszać z masłem i posiekanym koperkiem (zostawić łyżkę do posypania ziemniaczków na talerzu). Doprawić solą i pieprzem.

Łososia z warzywami wyjąć z pieca. Usunąć gałązki ziół.

Na talerzach porozkładać odsączone z sosu warzywa wraz z kawałkiem łososia. Podawać z młodymi ziemniaczkami, posypanymi dodatkowo świeżym koperkiem.

Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiemPieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiemźródło: Na podstawie przepisu Pascala.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *