S

Sałatka z roszponki i zielonego jabłka

Dodaj do Ulubionych

Prosta, pyszna i błyskawiczna sałatka z roszponki i zielonego jabłka z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chrupiące, słodko-kwaśne i bardzo soczyste jabłko idealnie komponuje się z delikatną w smaku roszponką. Sałatka świetna jako dodatek do dań z ryb i owoców morza (np. przegrzebków).
Sałatkę z roszponki i zielonego jabłka podałam do “Soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej” w towarzystwie “Sałatki na ciepło z makaronu orzo“. Polecam!

Składniki sałatki:

  • 1 zielone jabłko Granny Smith
  • 2 garście roszponki
  • sok i skórka z 1/2 cytryny (wyszorowana i wyparzona)
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

 

Przygotowanie sałatki:

Roszponkę umyj, osusz. Wrzuć do dużej misy.
Jabłko pokrój w cienkie paski (ze skórką, ale bez ogryzka 🙂 ) Dodaj do roszponki.
Sałatkę przypraw solą i pieprzem, dodaj skórkę i sok z cytryny. Spryskaj odrobiną oleju lub oliwy.
Wymieszaj. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz