Prosta, pyszna i błyskawiczna sałatka z roszponki i zielonego jabłka z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chrupiące, słodko-kwaśne i bardzo soczyste jabłko idealnie komponuje się z delikatną w smaku roszponką. Sałatka świetna jako dodatek do dań z ryb i owoców morza (np. przegrzebków).
Sałatkę z roszponki i zielonego jabłka podałam do “Soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej” w towarzystwie “Sałatki na ciepło z makaronu orzo“. Polecam!
Składniki sałatki:
- 1 zielone jabłko Granny Smith
- 2 garście roszponki
- sok i skórka z 1/2 cytryny (wyszorowana i wyparzona)
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
Przygotowanie sałatki:
Roszponkę umyj, osusz. Wrzuć do dużej misy.
Jabłko pokrój w cienkie paski (ze skórką, ale bez ogryzka 🙂 ) Dodaj do roszponki.
Sałatkę przypraw solą i pieprzem, dodaj skórkę i sok z cytryny. Spryskaj odrobiną oleju lub oliwy.
Wymieszaj. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
© 2024 Moja Delicja