Święta już za pasem, więc powoli na blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne, które możecie przygotować nawet w Wigilię.
Są bowiem miękkie, ale lekko kruche i nie wymagają leżakowania. Można je dekorować od razu po upieczeniu. Trzymane w szczelnej puszce dość długo zachowują świeżość. Piekę je co roku. Pierniczki świąteczne wykorzystałam również do deseru, który bardzo Wam przypadł do gustu – “Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem“. Polecam!
Składniki:
(na około 50 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (mąka żytnia typ 2000 razowa)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jaja (L)
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopić
- 100 g miodu (płynnego)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać a następnie wyrobić (ciasto może się kleić, ale nie dodawajcie mąki).
Ciasto warto zapakować w folie spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Będzie się lepiej rozwałkowywać.
Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość 4 mm (można delikatnie podsypywać mąką – tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się do blatu). Przy pomocy foremek powykrawać różne kształty.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 1 cm.
Piec około 8-10 minut. Odstawić do ostygnięcia na 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygły.
Ostudzone można dowolnie udekorować. Przechowywać w zamykanej puszce metalowej.
Przepis na lukier znajdziecie tutaj.
źródło: Na podstawie przepisu Dorotus
Błyskawiczne, idealne, pyszne! 🙂
Przepis z moich wypieków. Robię takie od kilku lat, są pyszne!
u mnie też dziś pierniczki. Nie ma jak małe słodkości wypiekane z pociechą 😉 Pozdrawiam