K

Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym

Dodaj do Ulubionych

Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym to pyszne i zdrowe danie, idealne na chłodne dni. Dodatek ostrej papryki w sosie i klopsikach wspaniale rozgrzewa i poprawia nasz metabolizm. Mięso z indyka najlepiej mielić samemu. Wówczas wiemy, co jemy 🙂 Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym można podawać jako odrębne danie lub w towarzystwie makaronu, ryżu lub kaszy (polecam kaszę jaglaną).

Składniki:

  • 500 g zmielonego mięsa z udźca indyka
  • 1 żółtko
  • spora garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki utartego sera żółtego
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

 

Składniki sosu:

  • 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso mielone włożyć do miski, dodać żółtko, utarty ser, cebulę, natkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego (dłonie zwilżone wodą ułatwią formowanie pulpetów).

Do szerokiego rondla wlać 250 ml wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować.
Do gotującej się wody włożyć uformowane mięsne kulki (woda będzie sięgać do połowy ich wysokości), przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Po tym czasie wlać przecier pomidorowy, wsypać oregano, ostrą paprykę. Doprawić dobrze solą i pieprzem.
Jeśli planujemy podawać klopsiki z kaszą, makaronem lub ryżem, należy sos odpowiednio zagęścić: 1 czubatą łyżkę mąki wsypać do kubka, zalać małą ilością zimnej wody i dobrze wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta i utrudnia mieszanie, należy dodać odrobinę więcej wody. Wlać mieszaninę do rondla i dobrze wymieszać.
Gotować sos na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
Dodać śmietanę (pominęłam), wymieszać.

Podawać jako odrębne danie (wówczas pomijamy mąkę) lub jako sos z makaronem, ryżem lub kaszą (polecam z kaszą jaglaną).

klopsiki-z-indyka-w-pikantnym-sosie-pomidorowym2c2

źródło: Twoje&Moje

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *