T

Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu

Dodaj do Ulubionych

W ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i tak powstała dzisiejsza Tarta z burakami. Sekretem tej tarty są ugotowane buraki z barszczu, ale nie wyciągnięte przed doprawieniem (często bowiem się zdarza, że ugotowany barszcz najpierw przecedzacie, a dopiero potem doprawiacie). Chodzi o to, aby barszcz doprawić z buraczkami w środku, ostudzić go, schować do lodówki i dopiero w kolejnym dniu buraki wykorzystać do innych dań. Dzięki temu buraczki nasiąkną smakiem i dania z nimi będą smaczniejsze.

Moją tartę z burakami uzupełniłam jabłkiem, orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem. A wszystko oprószyłam dodatkowo serem typu bałkańskiego.

Składniki ciasta kruchego:

  • 240 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajo
  • 40 g ostrego żółtego sera (np. cheddar, grana padano)
  • mała szczypta soli (bo sery są słone)

 

Składniki farszu do tarty:

  • 200 g ugotowanych buraków (używam z barszczu)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 jabłko
  • 2 jaja
  • 100 g sera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety
  • 50 g orzechów włoskich
  • odrobina soku z cytryny
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • odrobina naturalnego miodu
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

 

Przygotowanie tarty z burakami:

  1. Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie, do momentu otrzymania struktury okruszków. Następnie wyłożyć ciasto na blat i złączyć wszystko rękoma, formując kulę. Ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde. Kulę spłaszczyć.
    Przygotowanie ciasta ręcznie: mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami, następnie dodać ser utarty na tarce o drobnych oczkach i wszystko szybko zagnieść.
  2. Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie ceramiczna forma do tarty o średnicy 28 cm). Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty, dokładnie dociskając ciasto w narożnikach. Przykryć płatem papieru do pieczenia, obciążyć suchą fasolą, grochem, ryżem lub specjalnymi kulami do pieczenia i włożyć na 30 minut do lodówki.
  3. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
  4. Ciasto włożyć do nagrzanego pieca i piec 15 minut (tzw. “pieczenie na ślepo” – z ang. blind baking). Następnie ściągnąć obciążenie i piec kolejne 5 minut.
  5. Przygotować farsz:  Jaja zmiksować ze śmietaną. Przyprawić szczyptą soli, sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i łyżeczką świeżych listków tymianku (resztę tymianku zachować na później). Wymieszać. Odstawić na bok.
  6. Ugotowane, obrane, zimne buraki pokroić w cienkie plasterki (najlepiej i najszybciej zrobicie to przy użyciu mandoliny – koniecznie użyjcie uchwytu).
  7. Nieobrane jabłko również pokroić w cienkie plasterki. Wyłożyć nimi podpieczony spód. Skropić odrobiną soku z cytryny, Posypać listkami świeżego tymianku. Następnie wyłożyć plasterki buraka i polać delikatnie masą jajeczną. Posypać pokruszonym serem feta i orzechami włoskimi.
  8. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut.
  9. Przed podaniem można udekorować świeżą rukolą i polać odrobiną naturalnego miodu.

tarta-z-burakami-buraki-z-barszczu2-beetroot-tart2tarta-z-burakami-buraki-z-barszczu

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *