W ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i tak powstała dzisiejsza Tarta z burakami. Sekretem tej tarty są ugotowane buraki z barszczu, ale nie wyciągnięte przed doprawieniem (często bowiem się zdarza, że ugotowany barszcz najpierw przecedzacie, a dopiero potem doprawiacie). Chodzi o to, aby barszcz doprawić z buraczkami w środku, ostudzić go, schować do lodówki i dopiero w kolejnym dniu buraki wykorzystać do innych dań. Dzięki temu buraczki nasiąkną smakiem i dania z nimi będą smaczniejsze.
Moją tartę z burakami uzupełniłam jabłkiem, orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem. A wszystko oprószyłam dodatkowo serem typu bałkańskiego.
Składniki ciasta kruchego:
- 240 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 jajo
- 40 g ostrego żółtego sera (np. cheddar, grana padano)
- mała szczypta soli (bo sery są słone)
Składniki farszu do tarty:
- 200 g ugotowanych buraków (używam z barszczu)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 jabłko
- 2 jaja
- 100 g sera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety
- 50 g orzechów włoskich
- odrobina soku z cytryny
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- odrobina naturalnego miodu
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie tarty z burakami:
- Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie, do momentu otrzymania struktury okruszków. Następnie wyłożyć ciasto na blat i złączyć wszystko rękoma, formując kulę. Ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde. Kulę spłaszczyć.
Przygotowanie ciasta ręcznie: mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami, następnie dodać ser utarty na tarce o drobnych oczkach i wszystko szybko zagnieść. - Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie ceramiczna forma do tarty o średnicy 28 cm). Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty, dokładnie dociskając ciasto w narożnikach. Przykryć płatem papieru do pieczenia, obciążyć suchą fasolą, grochem, ryżem lub specjalnymi kulami do pieczenia i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
- Ciasto włożyć do nagrzanego pieca i piec 15 minut (tzw. “pieczenie na ślepo” – z ang. blind baking). Następnie ściągnąć obciążenie i piec kolejne 5 minut.
- Przygotować farsz: Jaja zmiksować ze śmietaną. Przyprawić szczyptą soli, sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i łyżeczką świeżych listków tymianku (resztę tymianku zachować na później). Wymieszać. Odstawić na bok.
- Ugotowane, obrane, zimne buraki pokroić w cienkie plasterki (najlepiej i najszybciej zrobicie to przy użyciu mandoliny – koniecznie użyjcie uchwytu).
- Nieobrane jabłko również pokroić w cienkie plasterki. Wyłożyć nimi podpieczony spód. Skropić odrobiną soku z cytryny, Posypać listkami świeżego tymianku. Następnie wyłożyć plasterki buraka i polać delikatnie masą jajeczną. Posypać pokruszonym serem feta i orzechami włoskimi.
- Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut.
- Przed podaniem można udekorować świeżą rukolą i polać odrobiną naturalnego miodu.