Ciasto włoskie (znane również jako Ciasto Wiewiórka) to kolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Ciasto włoskie, ciasto wiewiórka to proste ciasto jabłkowo-orzechowe. Jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam 🙂 Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych.
Składniki na Ciasto Wiewiórka:
- 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
Przygotowanie ciasta włoskiego (ciasta wiewiórka):
Pokrojone jabłka wsypać do miski. Dodać bakalie. Zasypać cukrem.
Przykryć i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie cukier spowoduje, iż jabłka puszczą sok.
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Blachę wyłożyć papierem (wymiary mojej to 24cm x 28cm).
Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem, a następnie wsypać do miski z jabłkami.
Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Masę przełożyć na blachę.
Piec ok. 35 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy.
Ciasto włoskie (ciasto wiewiórka) ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.
Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe.