Site icon Moja Delicja

Proste ciasto z cynamonowym cukrem

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Uwielbiam proste ciasta, szybkie w przygotowaniu i nie wymagające miksera. Takie właśnie jest to Proste ciasto z cynamonowym cukrem z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny. Ja robiłam już dwa razy w przeciągu tygodnia 🙂 Pierwsze piekłam w wyższej temperaturze (175-180°C) i się zbytnio przypiekło, choć wszystkim częstowanym kompletnie to nie przeszkadzało 🙂 Za to te drugie wyszło idealne!
Polecam na nadchodzące święta.

Składniki ciasta:

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 170°C (grzałka góra-dół).
Podłużną foremkę w kilku miejscach maznąć masłem i wyłożyć papierem (użycie masła podziała jak klej i przyklei nam papier do formy).

W małym kubeczku wymieszać 80 g cukru z trzema łyżeczkami cynamonu. Odstawić.

W większej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wmieszać bakalie (orzechy i żurawinę).
W drugiej misce widelcem roztrzepać lekko jaja i wymieszać z olejem, śmietaną i jogurtem.
Do miski z mąką przelać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników (ciasto będzie gęste).

Na dno foremki wyłożyć 1/3 ciasta. Posypać 1/3 cynamonowego cukru.
Następnie przykryć kolejną częścią ciasta i znów posypać cukrem z cynamonem.
Wyłożyć ostatnio część ciasta i wierzch posypać pozostałą posypką.
Nożem zrobić nacięcie wzdłuż formy.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z pieca, odczekać 10 minut i dopiero wyciągnąć z foremki. Studzić na kratce.
Przechowywać owinięte folią spożywczą, aby nie wysychało.

 

źródło: Zmodyfikowany przeze mnie przepis z Małej Cukierenki

Exit mobile version