Site icon Moja Delicja

Pomidorowy krem z pulpetami z łososia

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Pyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego (przepis tutaj) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa!

Składniki kremu:

(4 porcje)

 

Składniki pulpetów:

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 190°C (grzałka góra-dół).
Pomidory natnij na krzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę.
Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji).
Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut.
Wyciągnij i zostaw do ostudzenia.

Pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
W garnku rozgrzej (nie za mocno) pozostały olej lub oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i zeszklij przez 2-3 minuty.
Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion.
Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin) oraz listki upieczonego tymianku.

Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem (miksowanie gorącej zupy stępi ostrza blendera).
Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.

Przygotuj pulpety z łososia
Filet z łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami.
Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą.
Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty (w zależności od wielkości), potrząsając patelnią od czasu do czasu.
Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę masła i smaż jeszcze przez minutę.

Do talerza wlej podgrzany krem (jeśli zdążył wystygnąć).
Dodaj kilka pulpecików z łososia. Udekoruj kleksem śmietany i kilkoma listkami tymianku.

źródło: Na podstawie przepisu Jakuba Kuronia.

Exit mobile version