P

Pomidorowa salsa Pico de Gallo

Domowe czipsy z tortilli
Dodaj do Ulubionych

Pomidorowa salsa Pico de Gallo wg. Gordona Ramsay’a, to sałatka ze świeżych pomidorów z papryczkami chilli, czerwoną cebulą, świeżą kolendrą, skropiona sokiem z limonki. Idealny dodatek do Zupy meksykańskiej.

W tradycyjnym przepisie na salsę Pico de Gallo używa się się czerwonych papryczek serrano. Gordon używa zielonych jalapeno, a ja czerwonych chilli 🙂 Jeśli lubicie pikantne dania, dajcie całą papryczkę. Ja, pomimo iż gustuję w pikantnych potrawach, do tej salsy daję tylko pół papryczki bez pestek, ze względu na to, iż serwuje ją jako dodatek do pikantnej już zupy meksykańskiej 🙂

Składniki pomidorowej salsy:

(4 porcje)

  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryczki chilli bez pestek lub 1-2 w wersji pikantnej
  • sok z połowy limonki
  • garść świeżej kolendry

 

Przygotowanie pomidorowej salsy:

Pomidory pokroić w kostkę, wrzucić do miski.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów.
Chilli drobno posiekać i wymieszać z resztą składników.
Dodać posiekaną świeżą kolendrę. Skropić sokiem z limonki.
Wymieszać i odstawić na 15 minut przed podaniem.

Pomidorową salsę Pico de Gallo serwować w towarzystwie “Pikantnej zupy meksykańskiej” i chrupiących, domowych czipsów z tortilli.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz