Pomidorowa salsa Pico de Gallo wg. Gordona Ramsay’a, to sałatka ze świeżych pomidorów z papryczkami chilli, czerwoną cebulą, świeżą kolendrą, skropiona sokiem z limonki. Idealny dodatek do Zupy meksykańskiej.
W tradycyjnym przepisie na salsę Pico de Gallo używa się się czerwonych papryczek serrano. Gordon używa zielonych jalapeno, a ja czerwonych chilli 🙂 Jeśli lubicie pikantne dania, dajcie całą papryczkę. Ja, pomimo iż gustuję w pikantnych potrawach, do tej salsy daję tylko pół papryczki bez pestek, ze względu na to, iż serwuje ją jako dodatek do pikantnej już zupy meksykańskiej 🙂
Składniki pomidorowej salsy:
(4 porcje)
- 3 dojrzałe pomidory
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 papryczki chilli bez pestek lub 1-2 w wersji pikantnej
- sok z połowy limonki
- garść świeżej kolendry
Przygotowanie pomidorowej salsy:
Pomidory pokroić w kostkę, wrzucić do miski.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów.
Chilli drobno posiekać i wymieszać z resztą składników.
Dodać posiekaną świeżą kolendrę. Skropić sokiem z limonki.
Wymieszać i odstawić na 15 minut przed podaniem.
Pomidorową salsę Pico de Gallo serwować w towarzystwie “Pikantnej zupy meksykańskiej” i chrupiących, domowych czipsów z tortilli.