Proste i błyskawiczne w przygotowaniu domowe czipsy z tortilli. Gotowe placki tortilli smarujemy oliwą lub olejem, spryskujemy wędzoną papryką i solą morską, tniemy na trójkąty i pieczemy w piekarniku około 4 minut, aż czipsy będą złote i chrupiące. Świetny dodatek do Pikantnej zupy meksykańskiej i pomidorowej salsy Pico de Gallo.
Składniki domowych czipsów z tortilli:
(4 porcje)
- 6 dużych placków tortilli
- czerwona wędzona papryka
- sól morska
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
Przygotowanie domowych czipsów z tortilli:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg).
Każdy placek tortilli posmarować oliwą lub olejem z obydwu stron.
Posypać solą morską i wędzoną papryką w proszku.
Nożem pociąć na trójkąty.
Układać na blaszkach do pieczenia jedną warstwą, tak aby nie nachodziły na siebie.
Piec około 4 minut, aż będą złote i chrupiące.
Pozostawić na ostudzenia.
Podawać razem z “Pikantną zupą meksykańską“ i “Pomidorową salsą Pico de Gallo“.