B

Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów

Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów to pyszne, sycące i mega zdrowe danie obiadowe. Łosoś pieczony w piecu na skórce z pomarańczy nabiera delikatnej cytrusowej nuty, która idealnie komponuje się z salsą z jarmużu z dodatkiem filetów z pomarańczy.

Dzięki obecności plastrów awokado burger nie jest suchy, a dzięki salsie z pomarańczami – soczysty. Oczywiście samego łososia należy również upiec tak, aby był soczysty a nie wyschnięty. Mi wystarczyło 10-11 minut (na kawałek polędwicy – czyli najgrubszy, o jednakowej wysokości na całej długości 🙂 ). Prażone pestki ze słonecznika dodają chrupkości całemu daniu.

Do salsy z jarmużu dodawana jest cała czerwona papryczka chilli, ale dzięki pozbawieniu jej pestek i błonek nie wyróżnia się w daniu. Sytości całemu daniu dodają upieczone bataty. Jeśli użyjecie bezglutenowego pieczywa, otrzymacie wersję bezglutenową.

Danie jest proste do przygotowania i trafia na listę naszych często powtarzanych dań. Po pierwsze za pyszny smak (razem z Mężem, pomimo uczucia sytości, skusiliśmy się dokładkę i zjedliśmy jeszcze po połowie 🙂 ), po drugie za mega zdrowe i wartościowe składniki (bataty, łosoś, awokado, jarmuż, kolendra, słonecznik), a po trzecie za uczucie sytości bez winy 🙂 Polecam!

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz