Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów to pyszne, sycące i mega zdrowe danie obiadowe. Łosoś pieczony w piecu na skórce z pomarańczy nabiera delikatnej cytrusowej nuty, która idealnie komponuje się z salsą z jarmużu z dodatkiem filetów z pomarańczy.
Dzięki obecności plastrów awokado burger nie jest suchy, a dzięki salsie z pomarańczami – soczysty. Oczywiście samego łososia należy również upiec tak, aby był soczysty a nie wyschnięty. Mi wystarczyło 10-11 minut (na kawałek polędwicy – czyli najgrubszy, o jednakowej wysokości na całej długości 🙂 ). Prażone pestki ze słonecznika dodają chrupkości całemu daniu.
Do salsy z jarmużu dodawana jest cała czerwona papryczka chilli, ale dzięki pozbawieniu jej pestek i błonek nie wyróżnia się w daniu. Sytości całemu daniu dodają upieczone bataty. Jeśli użyjecie bezglutenowego pieczywa, otrzymacie wersję bezglutenową.
Danie jest proste do przygotowania i trafia na listę naszych często powtarzanych dań. Po pierwsze za pyszny smak (razem z Mężem, pomimo uczucia sytości, skusiliśmy się dokładkę i zjedliśmy jeszcze po połowie 🙂 ), po drugie za mega zdrowe i wartościowe składniki (bataty, łosoś, awokado, jarmuż, kolendra, słonecznik), a po trzecie za uczucie sytości bez winy 🙂 Polecam!
Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów
Składniki burgerów z łososiem:
- 2 bataty
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 awokado Hass
- sok z połowy limonki
- 1 garść łuskanego słonecznika
- 4 bułki grahamki lub dowolne bułki bezglutenowe (w diecie bez glutenu)
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 filety łososia bez skóry
Składniki salsy z jarmużu:
- 1/2 opakowania umytego jarmużu bez łodyg (ok. 100 g)
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 czerwona papryczka chilli bez pestek i błonek
- garść świeżej kolendry
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól morska
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).
- Bataty obrać, pokroić w 1 cm słupki. Przełożyć do miski. Wlać oliwę, wsypać paprykę. Wymieszać dłońmi. Przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego pieca. Piec ok. 30-35 minut. W trakcie pieczenia przygotować resztę składników.
- 2 bataty
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- Przygotować salsę z surowego jarmużu: porwany na małe kawałki jarmuż przełożyć do miski (usuwając pozostałości twardych łodyg), wlać oliwę i sok z cytryny. Wmasować, ugniatając listki, aż zmiękną.
- 1/2 opakowania umytego jarmużu bez łodyg (ok. 100 g)
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- Dodać drobno posiekane chilli (bez pestek i błonek), posiekaną kolendrę, wyfiletowane cząstki pomarańczy i miód. Przyprawić solą i wymieszać.
- 1 czerwona papryczka chilli bez pestek i błonek
- garść świeżej kolendry
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól morska
- Awokado obrać i pokroić w plastry. Skropić sokiem z limonki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
- 1 awokado Hass
- sok z połowy limonki
- 1 garść łuskanego słonecznika
- Przygotować arkusz papieru do pieczenia (o długości ok. 40 cm). Złożyć na pół, a następie otworzyć. Na jednej połowie (blisko zagięcia) rozsypać skórkę startą z pomarańczy, a na niej ułożyć dwa filety z łososia (wzdłuż zagięcia i w odległości 2 cm od siebie). Przykryć drugą połową papieru i, kierując się od jednego końca do drugiego, zawijać krawędzie papieru do środka (tworząc coś na kształt wielkiego pieroga).
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 filety łososia bez skóry
- Łososia wstawić do piekarnika na ok. 10 minut przed końcem pieczenia batatów. Piec ok. 10-13 minut (idealny łosoś będzie lekko różowy w środku, ale z łatwością będzie się rozdzielać na płaty po naciśnięciu na środku).
- Bułki przekroić, podgrzać na patelni.
- 4 bułki grahamki
- Składanie burgerów: na podgrzany i ciepły spód bułki ułożyć plastry awokado, na to pół filetu z łososia, przyprawić solą, posypać salsą z jarmużu i oprószyć prażonymi pestkami słonecznika. Przykryć drugą połówką bułki. Powtórzyć z resztą bułek. Podawać z frytkami z batatów, oprószonymi delikatnie solą.