B

Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów

Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów to pyszne, sycące i mega zdrowe danie obiadowe. Łosoś pieczony w piecu na skórce z pomarańczy nabiera delikatnej cytrusowej nuty, która idealnie komponuje się z salsą z jarmużu z dodatkiem filetów z pomarańczy.

Dzięki obecności plastrów awokado burger nie jest suchy, a dzięki salsie z pomarańczami – soczysty. Oczywiście samego łososia należy również upiec tak, aby był soczysty a nie wyschnięty. Mi wystarczyło 10-11 minut (na kawałek polędwicy – czyli najgrubszy, o jednakowej wysokości na całej długości 🙂 ). Prażone pestki ze słonecznika dodają chrupkości całemu daniu.

Do salsy z jarmużu dodawana jest cała czerwona papryczka chilli, ale dzięki pozbawieniu jej pestek i błonek nie wyróżnia się w daniu. Sytości całemu daniu dodają upieczone bataty. Jeśli użyjecie bezglutenowego pieczywa, otrzymacie wersję bezglutenową.

Danie jest proste do przygotowania i trafia na listę naszych często powtarzanych dań. Po pierwsze za pyszny smak (razem z Mężem, pomimo uczucia sytości, skusiliśmy się dokładkę i zjedliśmy jeszcze po połowie 🙂 ), po drugie za mega zdrowe i wartościowe składniki (bataty, łosoś, awokado, jarmuż, kolendra, słonecznik), a po trzecie za uczucie sytości bez winy 🙂 Polecam!

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *