Z

Zupa z dyni (by Heston Blumenthal)

Dodaj do Ulubionych

Dzisiaj polecam przepyszną zupę z dyni (chyba najlepszą do tej pory, jaką jadłam) robioną wg. wskazówek samego Hestona Blumenthal’a. Heston Blumenthal to znany szef pochodzący z Wielkiej Brytanii. W swoim gotowaniu wykorzystuje naukę ścisłą. Każdy dodany składnik potrafi naukowo uzasadnić. Sposób przygotowania potraw oraz wybór wykorzystanych technik nigdy nie jest u niego przypadkowy. Za wszystkim tym stoją procesy fizyczne i chemiczne, które mają konkretny wpływ na dany produkt, jego smak czy aromat, a zatem na końcowy efekt dania. Za swoje naukowe podejście do gotowania został wielokrotnie nagrodzony przez prestiżowe uczelnie (takie jak Reading, Bristol and London universities), został również członkiem Royal Society of Chemistry. Jest właścicielem m.in. słynnej restauracji “The Fat Duck” w Bray (Berkshire), która jako jedna z czterech w Wielkiej Brytanii otrzymała aż 3 gwiazdki Michelin.

Kiedy natrafiłam na przepis “Zupy z dyni” w jednej z książek Hestona, wiedziałam, że muszą ją przygotować w sezonie na dynie. Przepis okazał się bardzo prosty (co było miłym zaskoczeniem, gdyż spodziewałam się skomplikowanych procedur) a otrzymana zupa dyniowa bardzo smaczna i bardzo syta. Gotowa zupa z dyni podawana jest z pieczoną papryką, prażonymi pestkami dyni oraz z kruszonką z orzechów laskowych. Heston swoją zupę dyniową podaję w miseczkach, których wewnętrzne krawędzie oprószone są kruszonką, ale ja po jednej próbie podarowałam sobie  ten luksus 🙂

Składniki zupy z dyni:

  • 800 g obranej i pozbawionej pestek dyni (użyłam 1 małą dynię Hokkaido ze skórką; waga przed przekrojeniem – ok. 1,3 kg)
  • oliwa z oliwek (użyłam 2 łyżki)
  • 400 g mleka pełnotłustego (użyłam 2%)
  • 4 gałązki rozmarynu (dałam o długości ok. 10m)
  • 3 średnie białe cebule
  • 250 g masła (wykorzystałam tylko 200g)
  • 600 g zimnej wody
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • 40 g octu balsamicznego (lub do smaku) – dałam 4 łyżeczki
  • 40 g oleju sezamowego (lub do smaku) – pominęłam w ogóle
  • sól

 

Składniki kruszonki:

  • 20 g orzechów laskowych
  • 20 g chrupiących okruszków z czerstwego chleba
  • 1/2 gałązki rozmarynu

 

Dodatki:

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 160°C (termoobieg).
  2. Dynię umyć. Przekroić na pół w poziomie. Wydrążyć pestki (pestki zachować). Większą połowę dyni pokroić w spore kostki, wrzucić do miski, wlać oliwę i rękoma wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego pieca. Piec do miękkości ok. 30-45 minut (w zależności od wielkości kawałków).
    • 800 g obranej i pozbawionej pestek dyni (użyłam 1 małą dynię Hokkaido ze skórką)
    • oliwa z oliwek (użyłam 2 łyżki)
  3. Mleko zagotować w rondlu. Zdjąć z ognia. Włożyć gałązki rozmarynu i odstawić na 20 minut, aby mleko nabrało aromatu.
    • 400 g mleka pełnotłustego (użyłam 2%)
    • 4 gałązki rozmarynu (dałam o długości ok. 10m)
  4. Mniejszą połowę dyni posiekać w cienkie plasterki. Najlepiej zrobić to na mandolinie. Cebulę pokroić w plasterki. W garnku roztopić 200 g masła. Dodać cebulę i plasterki dyni. Szklić na niedużym ogniu przez 10 minut (bez rumienienia), mieszając od czasu do czasu.
    • 3 średnie białe cebule
    • 200 g masła
  5. Dodać 600 g zimnej wody, przecedzone przez sito mleko oraz upieczoną dynię. Gotować kolejne 10 minut (lub do miękkości plasterków dyni). Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, przecedzić przez sito (pominęłam). Przyprawić szczyptą pieprzu Cayenne (dałam dwie szczypty), solą (dałam 5 szczypt), octem balsamicznym (dałam 4 łyżeczki)  i olejem sezamowym (pominęłam).
    • 600 g zimnej wody
    • szczypta pieprzu Cayenne
    • 40 g octu balsamicznego (lub do smaku) – dałam 4 łyżeczki
    • 40 g oleju sezamowego (lub do smaku) – pominęłam w ogóle
    • sól
  6. Przygotować kruszonkę: 20 g orzechów laskowych uprażyć na patelni, zmiksować z listkami z połowy gałązki rozmarynu, a następnie wymieszać z okruszkami czerstwego chleba (ja prażę orzechy na patelni wraz z piętką czerstwego chleba o wadze ok. 50g pokrojonego w pasy; następnie chrupiące pasy przekładam do blendera, a uprażone orzechy wysypuję na podwójnie złożony ręcznik papierowy. Ręcznik składam i pocieram wszystko, aż większość skórek z orzechów się zdrapie. Dopiero wtedy przekładam orzechy do blendera z chlebem, dokładam listki rozmarynu i wszystko razem blenduję. Można dodać szczyptę soli.).
    • 20 g orzechów laskowych
    • 20 g chrupiących okruszków z czerstwego chleba
    • 1/2 gałązki rozmarynu
  7. Wydanie zupy z dyni wg Hestona: Heston podaję zupę z dyni w następujący sposób: na patelni rozpuszcza łyżkę masła i lekko go przypala (robi tzw. brązowe masło). Pędzelkiem smaruje masłem wewnętrzną krawędź miseczek, a następnie obsypuje kruszonką. Na dno miseczek wykłada kawałki pieczonej papryki i uprażone pestki dyni i zalewa gorącą zupą dyniową. Zupę dyniową podgrzewając przed podaniem uzupełnia 50 g masła, a następnie wszystko miksuje blenderem. Całość delikatnie dekoruje kilkoma kroplami oleju z czerwonej papryki.
    • 50 g masła (pominęłam)
  8. Mój sposób na wydanie zupy dyniowej: Dno miseczek wyłożyć pokrojoną papryką pieczoną oraz uprażonymi pestkami dyni. Zalać gorącą zupą dyniową i posypać kruszonką.

zupa-z-dyni-zupa-dyniowa-najlepsza-pumkin-soup-heston-blumenthalb

 

zupa-z-dyni-zupa-dyniowa-najlepsza-pumkin-soup-heston-blumenthal2b

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz