P

Pesto pietruszkowe z prażonym słonecznikiem

Dodaj do Ulubionych

Kolejne pesto z natki pietruszki, tym razem z uprażonymi pestkami słonecznika. Natka pietruszki nie jest intensywna w smaku, więc pesto z nią jest idealne dla tych, którym pesto z bazylii lub rukoli nie za bardzo odpowiada. Jeśli nie lubicie smaku oliwy, użyjcie oleju np. rzepakowego. Domowe pesto jest bardzo zdrowe i ma wiele zastosowań. Pesto pietruszkowe wykorzystałam w wielu daniach. Świetne jest z makaronem np. Spaghetti , jako nadzienie do roladek z piersi kurczaka lub jako smarowidło do kanapek lub grzanek. Polecam również Pesto pietruszkowe z uprażonymi orzechami nerkowca.

Składniki:

  • 1.5 szklanki natki pietruszki bez łodyg
  • 1/2 szklanki nasion łuskanego słonecznika
  • 1/4 szklanki oleju (lub oliwy, jeśli lubicie) – można dać mniej, jeśli tylko dacie radę zmiksować
  • 1.5 ząbka czosnku
  • odrobina wody
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Słonecznik uprażyć na suchej patelni teflonowej. Przesypać na szeroki talerz. Ostudzić.

Do blendera włożyć natkę pietruszki, ostudzone nasiona słonecznika, ząbki czosnku, olej.
Zmiksować wszystko razem. Można dodać odrobinę wody.

Zmiksowane pesto skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Można podawać razem z makaronem, tak jak w przepisie na Spaghetti z pesto pietruszkowym lub jako smarowidło do pieczywa.
Polecam!

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz