Pasta z awokado z ugotowanymi na twardo jajami, chrzanem i z prostym i szybkim w wykonaniu (jeśli macie blender ręczny) majonezem wegańskim.
Pasta z awokado z jajami i majonezem wegańskim
Składniki:
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 1 dojrzałe awokado (najlepsze jest odmiany Haas)
- 4 płaskie łyżki majonezu wegańskiego
- 4-6 łyżeczek chrzanu ze słoiczka dobrej jakości
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól morska, świeżo mielony pieprz, płatki chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie pasty z awokado:
- Do miski zetrzeć obrane jaja ugotowane na twardo. Dodać awokado wydrążone łyżką, majonez wegański, chrzan (zacząć od 4 łyżeczek) i sok z cytryny.
- Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą świeżo mielonych płatków chilli (jeśli używacie). Widelcem wszystko ugnieść, wymieszać i spróbować.
- Jeśli chrzan jest "słaby" dodać go więcej (w przypadku ostrego chrzanu wystarczają 4 łyżeczki, w przypadku słabszego potrzeba więcej).