Pyszna i prosta sałatka z gruszką, serem ricotta, posypana chrupiącymi pistacjami i polana pomarańczowym dressingiem.
Sałatka z gruszką, serem ricotta i pistacjami
Prosta sałatka z gruszką, serem ricotta, posypana chrupiącymi pistacjami i polana pomarańczowym dressingiem. Wegetariańska sałatka. Sezon na gruszki.
Składniki:
- 1 średnia główka sałaty
- 2 dojrzałe, ale jędrne gruszki
- garść obranych pistacji (solonych)
- 100 g sera ricotta
Składniki dressingu:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy (z połowy, dużej i soczystej pomarańczy)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- szczypta soli morskej
Przygotowanie:
- Przygotować dressing: w słoiczku wymieszać olej, ocet, sok z pomarańczy, miód, sól.
- Sałatę podzielić na liście, opłukać i osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty). Rozłożyć na dużym półmisku lub na indywidualnych talerzach.
- Orzechy pistacjowe uprażyć na suchej, nieprzywierającej patelni, ostudzić i posiekać (niezbyt drobno).
- Gruszkę pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w cieniutkie plastry*. Ułożyć na sałacie, posypać pistacjami i polać dressingiem (dressing wymieszać ponownie przed polaniem). Przed nakładaniem na talerze sałatkę wymieszać.
Moje uwagi:
* Jeśli używacie soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy, to plasterkami gruszki możecie wytrzeć wnętrze wyciśniętej pomarańczy z obydwu stron. Dzięki temu gruszka nie zacznie ciemnieć. Można do nacierania wykorzystać również drugą połowę pomarańczy. Ja najczęściej nacieram wyłącznie plasterki, które zamierzam prezentować na wierzchu sałatki.