Błyskawiczny i łatwy do przygotowania gęsty, wegański majonez bez jajek na mleku sojowym. Na innym mleku roślinnym majonez nie wyjdzie, gdyż do majonezu potrzebna jest lecytyna, która właśnie występuje w mleku sojowym lub żółtkach (z domowym mlekiem sojowym też możecie mieć problemy).
Do przygotowania majonezu używam kupnego, dobrego mleka sojowego bez cukru. W moim przepisie nie trzeba długo miksować. Nie trzeba też dodawać składników po kolei i powoli wlewać olej. Takie techniki wykorzystywane są w przypadku ręcznego ubijania. Korzystając z blendera nie ma takiej potrzeby.
Wegański majonez bez jajek na mleku sojowym
Błyskawiczny i łatwy do przygotowania gęsty wegański majonez bez jajek na mleku sojowym. Bez konieczności długiego miksowania lub powolnego wlewania oleju.
Składniki wegańskiego majonezu bez jajek:
- 100 ml mleka sojowego niesłodzonego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu z białego wina
- 220 ml oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie wegańskiego majonezu bez jajek:
- Do wysokiego i wąskiego pojemnika do blendowania wlać mleko sojowe, dodać musztardę, ocet i przyprawy. Wlać olej. Włożyć blender ręczny tak, aby dotykał dna. Zacząć miksować, opierając blender o dno (na średnich obrotach), a następnie powoli kierować się ku górze. Nie miksować zbyt długo. Majonez zrobi się błyskawicznie w kilka sekund.
- Gotowy majonez wegański przełożyć do zamykanego słoiczka. Przechowywać w lodówce do tygodnia.