P

Pappardelle w sosie pieczarkowym z pomidorkami

Dodaj do Ulubionych

Pyszne pieczarkowe danie obiadowe z makaronem Pappardelle oraz słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Pasować również będzie makaron tagliatelle (polecam razowy). Danie sycące, ale łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki:

  • 400 g makaronu pappardelle (na 1 os daje ok.4,5 gniazd)
  • 400 g – 500 g pieczarek drobnych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 200 ml śmietany 30%
  • spora garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 15 g suszonych grzybów
  • 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (aż będą miękkie).
Oczyszczone pieczarki pokroić w ćwiartki a cebulę w kosteczkę.

Do gotującej się wody wrzucić makaron, posolić. Ugotować makaron al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

W trakcie gotowania makaronu przygotować sos:
Na rozgrzaną patelnię wlać olej oraz dodać masło. Wrzucić cebulkę i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut.
Po tym czasie dodać przeciśnięty ząbek czosnku, grzyby odsączone i drobno pokrojone, oraz pomidorki w ćwiartkach.
Można podlać wodą z gotującego się makaronu. Smażyć ok. minuty.

Dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki.
Przyprawić pieprzem i solą.

Do odcedzonego makaronu wlać sos, wymieszać i przełożyć na talerze.
Udekorować świeżą natką lub pomidorkami.

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.