Pyszne pieczarkowe danie obiadowe z makaronem Pappardelle oraz słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Pasować również będzie makaron tagliatelle (polecam razowy). Danie sycące, ale łatwe i szybkie do przygotowania.
Składniki:
- 400 g makaronu pappardelle (na 1 os daje ok.4,5 gniazd)
- 400 g – 500 g pieczarek drobnych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 200 ml śmietany 30%
- spora garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- 15 g suszonych grzybów
- 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (aż będą miękkie).
Oczyszczone pieczarki pokroić w ćwiartki a cebulę w kosteczkę.
Do gotującej się wody wrzucić makaron, posolić. Ugotować makaron al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
W trakcie gotowania makaronu przygotować sos:
Na rozgrzaną patelnię wlać olej oraz dodać masło. Wrzucić cebulkę i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut.
Po tym czasie dodać przeciśnięty ząbek czosnku, grzyby odsączone i drobno pokrojone, oraz pomidorki w ćwiartkach.
Można podlać wodą z gotującego się makaronu. Smażyć ok. minuty.
Dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki.
Przyprawić pieprzem i solą.
Do odcedzonego makaronu wlać sos, wymieszać i przełożyć na talerze.
Udekorować świeżą natką lub pomidorkami.