P

Pappardelle w sosie pieczarkowym z pomidorkami

Dodaj do Ulubionych

Pyszne pieczarkowe danie obiadowe z makaronem Pappardelle oraz słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Pasować również będzie makaron tagliatelle (polecam razowy). Danie sycące, ale łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki:

  • 400 g makaronu pappardelle (na 1 os daje ok.4,5 gniazd)
  • 400 g – 500 g pieczarek drobnych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 200 ml śmietany 30%
  • spora garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 15 g suszonych grzybów
  • 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (aż będą miękkie).
Oczyszczone pieczarki pokroić w ćwiartki a cebulę w kosteczkę.

Do gotującej się wody wrzucić makaron, posolić. Ugotować makaron al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

W trakcie gotowania makaronu przygotować sos:
Na rozgrzaną patelnię wlać olej oraz dodać masło. Wrzucić cebulkę i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut.
Po tym czasie dodać przeciśnięty ząbek czosnku, grzyby odsączone i drobno pokrojone, oraz pomidorki w ćwiartkach.
Można podlać wodą z gotującego się makaronu. Smażyć ok. minuty.

Dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki.
Przyprawić pieprzem i solą.

Do odcedzonego makaronu wlać sos, wymieszać i przełożyć na talerze.
Udekorować świeżą natką lub pomidorkami.

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *