Site icon Moja Delicja

Pappardelle w sosie pieczarkowym z pomidorkami

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Pyszne pieczarkowe danie obiadowe z makaronem Pappardelle oraz słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Pasować również będzie makaron tagliatelle (polecam razowy). Danie sycące, ale łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki:

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (aż będą miękkie).
Oczyszczone pieczarki pokroić w ćwiartki a cebulę w kosteczkę.

Do gotującej się wody wrzucić makaron, posolić. Ugotować makaron al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

W trakcie gotowania makaronu przygotować sos:
Na rozgrzaną patelnię wlać olej oraz dodać masło. Wrzucić cebulkę i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut.
Po tym czasie dodać przeciśnięty ząbek czosnku, grzyby odsączone i drobno pokrojone, oraz pomidorki w ćwiartkach.
Można podlać wodą z gotującego się makaronu. Smażyć ok. minuty.

Dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki.
Przyprawić pieprzem i solą.

Do odcedzonego makaronu wlać sos, wymieszać i przełożyć na talerze.
Udekorować świeżą natką lub pomidorkami.

Exit mobile version