K

Kurczak w sosie pomidorowym z fasolką

Dodaj do Ulubionych

Składniki:

  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka ciemnej fasolki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • Sól, pieprz
  • Garść natki pietruszki
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

Przygotowanie:

Ryz przepłukać, wsypać do rondelka, zalać dwiema szklankami wody, posolić i gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem przez ok.15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić marchewkę, seler, cebule i czosnek. Chwile smażyć a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 5 minut.

Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Dodać rownież przyprawy i dobrze wymieszać.

Smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy kurczak będzie dobry dodać przecier, odsączoną fasolkę a po minucie śmietanę.

Zagotować. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać natką. Od razu podawać.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz