Składniki:
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona
- 2 piersi z kurczaka
- 1 puszka ciemnej fasolki
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- Sól, pieprz
- Garść natki pietruszki
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki oleju lub oliwy
Przygotowanie:
Ryz przepłukać, wsypać do rondelka, zalać dwiema szklankami wody, posolić i gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem przez ok.15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić marchewkę, seler, cebule i czosnek. Chwile smażyć a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 5 minut.
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Dodać rownież przyprawy i dobrze wymieszać.
Smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy kurczak będzie dobry dodać przecier, odsączoną fasolkę a po minucie śmietanę.
Zagotować. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać natką. Od razu podawać.