Site icon Moja Delicja

Muffinki z gruszką i chrupiącą granolą

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Pyszne muffinki z gruszkami, posypane chrupiącą granolą to kolejna propozycja z mojej ulubionej książki Gordona Ramsay’a “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Jak większość przepisów Gordona, również i ten okazał się trafiony. Chrupiąca granola świetnie komponuje się z wilgotnym środkiem babeczek.

Składniki:

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Jaja roztrzepać, dodać mleko. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać.
Do dużej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon, szczyptę soli. Wmieszać cukier.

Do miski z mąką wlać płynne składniki. Wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej (do 2/3 wysokości każdej foremki).
Posypać granolą.
Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut. Muffinki będą gotowe, kiedy patyczek włożony w środek muffinki wyjdzie suchy.
Wyjąć z pieca, odczekać 5 minut, a następnie można muffinki serwować na ciepło lub przełożyć na kratkę i tam je ostudzić.
Przechowywać szczelnie zamknięte.

 

Exit mobile version