Site icon Moja Delicja

Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą

Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą
FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą i soczewicą to błyskawiczne, proste danie obiadowe, które możliwe jest do przygotowania ze składników, jakie niektórzy z Was mogą mieć w domu.

Tuńczyk w kawałkach, soczewica gotowana na parze z puszki, makaron czy słoiczek kaparów, który po otwarciu może stać w lodówce dość długo, to produkty w jakie możecie zaopatrzyć wcześniej Waszą spiżarnię. Do tego świeża rukola oraz cytryna, i mamy składniki na prosty obiad.

W trakcie gotowania makaronu (u mnie Bavette, ale można użyć Spaghetti) przygotowywany jest szybki sos: na oliwie podgrzewamy kapary, skórkę i sok z cytryny, tuńczyka i soczewicę z puszki. Dodajemy ugotowany makaron i garść rukoli. Mieszamy, wykładamy na talerze. Dekorujemy paroma listkami rukoli i koniecznie skrapiamy oliwą.

Makaron z tuńczykiem, cytryną, rukolą to danie charakterystyczne dla kuchni włoskiej. Ja dodałam od siebie soczewicę, która oprócz walorów estetycznych i smakowych, wzbogaca danie w dodatkowe wartości odżywcze i sprawia, że danie jest bardziej sycące. 

Exit mobile version