Makaron z pieczarkami to makaron tagliatelle z aromatycznym sosem pieczarkowym powstałym z uduszonych razem z czosnkiem i tymiankiem pieczarek, z odrobiną natki pietruszki, białego wina (można zastąpić bulionem) i śmietanki oraz delikatnie zagęszczony parmezanem dla wzmocnienia smaku i aromatu. Prosty i szybki obiad. Mało skomplikowany, ale sycący.
Składniki:
(2 porcje)
- 250 g makaronu tagliatelle (używam świeżego, gotującego się w 3 minuty)
- 500 g pieczarek
- sok z połowy cytryny
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 łyżka listków świeżego tymianku (z około 5-6 gałązek) + odrobina do dekoracji
- 50 ml wytrawnego wina białego (można zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym)
- 1/4 szklanki śmietanki 30% (60-70 ml)
- spora garść natki pietruszki + odrobina do dekoracji
- sól, pieprz
- 3 łyżki parmezanu startego na tarce o małych oczkach (ewentualnie grana padano)
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny.
Szalotkę i ząbki czosnku obrać. Szalotkę drobno posiekać, a czosnek pokroić w plasterki.
Wstawić wodę na makaron.
Na lekko rozgrzaną patelnię wlać olej i od razu dodać szalotkę. Zeszklić na średnim ogniu około 1-2 minut (pilnować, aby nie przypalić. Jeśli będzie się rumienić, zmniejszyć ogień).
Wrzucić czosnek, wymieszać i smażyć około 1 minuty. Dodać tymianek oraz pieczarki. Wymieszać. Przykryć i dusić około 5 minut.
W między czasie wrzucić makaron do gotującej się i osolonej wody, i ugotować al dente, 1 minutę krócej niż zaleca producent na opakowaniu (makaron podczas mieszania w gorącym sosie jeszcze się dogotuje).
Z patelni zdjąć pokrywkę, pieczarki przyprawić solą i pieprzem (uważać z solą, jeśli używać będziemy bulionu zamiast wina).
Wlać wino lub bulion. Zwiększyć ogień i chwilę redukować (około 1 minuty) bez przykrywania.
Wlać śmietankę oraz natkę pietruszki. Wymieszać. Gdy sos zacznie wrzeć, zdjąć patelnię z ognia. Dodać parmezan, ponownie wymieszać.
Ugotowany makaron przełożyć szczypcami bezpośrednio na patelnię (nie trzeba dbać, aby dokładnie odsączać z wody) lub odcedzić na sicie w przypadku braku szczypiec.
Wymieszać, doprawić. Przełożyć na talerze.
Posypać listkami świeżego tymianku i/lub świeżą natką pietruszki. Można jeszcze posypać odrobiną startego parmezanu.