Chyba najczęściej robię dania z makaronem, a to przez to, że można je przygotować dosłownie w 5 minut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja dla zapracowanych makaronowych smakoszy. Połączenie z brokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację.
Składniki:
(2 porcje)
- 250 g makaronu Tagliatelle lub podobnego
- 1 brokuł
- 3 ząbki czosnku
- 200 g śmietany kremówki (30%)
- sok z połowy limonki/cytryny
- skórka starta z 1/2 limonki/cytryny (wcześniej limonkę dobrze wyszorować)
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki, pozbyć się twardych łodyg.
W szerokim rondlu (u mnie o średnicy 28 cm 🙂 ) wlać wodę do wysokości około 2 cm. Przykryć i zagotować.
Posolić sporą szczyptą soli. Dodać różyczki brokuła kwiatem do góry (łodygi powinny być w wodzie, a kwiaty nad wodą).
Gotować pod przykryciem ok. 4 minut.
Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągnąć brokuły z wody (wodę zostawiamy do gotowania makaronu). Brokuła najlepiej wyłożyć na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Można przykryć, aby nie wystygł na czas przygotowania sosu.
Do wody z gotowania brokułu dolać świeżej, dosolić i ugotować w niej makaron al dente, wg instrukcji na opakowaniu.
Przygotować sos:
Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
Na patelnię wlać łyżeczkę oliwy lub oleju, wrzucić czosnek i króciutko obsmażyć. Czosnek nie może się przypalić, gdyż stanie się gorzki.
Następnie wlać śmietanę, zagotować. Dodać sok z limonki i skórkę, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wrzucić brokuły, polać sosem i dobrze wymieszać.
Wyłożyć na talerze. Od razu podawać.
Można udekorować odrobiną tartego żółtego sera (parmezan, grana padano, cheddar).