S

Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi

Dodaj do Ulubionych

Serniki to moje ulubione ciasta. Wiele ich jadałam i nawet miałam kilka swoich ulubionych przepisów. Ten, jednak bije na głowę wszystkie. Sernik z Baileys z polewą z białej czekolady oraz karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi to najpyszniejszy sernik, jaki kiedykolwiek jedliśmy. Polecam i Wam

Składniki:

  • 160 g-180 g ciasteczek wielozbożowych (digestive lub owsianych)
  • 80 g masła – roztopionego i ostudzonego
  • 50 ml Baileys
  • 800g tłustego, zmielonego twarogu (gotowego do serników – z wiaderka)
  • 6 jaj
  • 150 ml śmietany 30% lub 36%
  • 170 g cukru
  • 1 tabliczka białej czekolady + odrobina mleka – około 0.5-1.5 łyżki
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1-2 łyżki cukru
  • odrobina wody

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Formę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem.

Ciasteczka pokrusz, dodaj masło i dokładnie wymieszaj (ja wszystko miksuję przy pomocy malaksera). Wyłóż formę zmiksowanymi ciasteczkami i dobrze ugnieć.
Wstaw formę do lodówki.

W między czasie do misy miksera włóż ser, cukier, śmietanę oraz likier Baileys. Wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodawaj jaja, jedno po drugim w odstępie około 20 sekund.

Wylej masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika.
Piecz ok. 40 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw w nim sernik przez całą noc.
Sernik wyjmij dopiero rano. Dzięki temu będzie delikatny, po prostu pyszny 🙂

Przygotuj karmelizowane orzeszki:
Orzeszki upraż na suchej teflonowej patelni.
Do rondelka wsyp uprażone orzeszki, dodaj cukier i odrobinę wody.
Gotuj tak długo, aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować. Cały czas mieszaj, aby równomiernie pokryć karmelem orzeszki ziemne.
Zdejmij z ognia i wysyp na talerzyk do ostygnięcia.

Przygotuj polewę z białej czekolady:
W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na kostki czekoladę, dodaj odrobinę mleka i cały czas mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotową polewę rozprowadź po ostudzonym serniku.
Udekoruj również ostudzonymi karmelizowanymi orzeszkami.

Sernik trzymaj w lodówce. Przed podaniem go gościom, warto go wcześniej wyjąć z lodówki (tak z 2 godziny wcześniej).

sernik-z-baileys-i-karmelizowanymi-orzeszkami---baked-baileys-cheesecake3

sernik-z-baileys-i-karmelizowanymi-orzeszkami---baked-baileys-cheesecake

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *