M

Mleko ryżowe

Dodaj do Ulubionych

Przepis na domowe mleko ryżowe. Bardzo proste do przygotowania. Dla wszystkich tych, którzy z jakiś powodów nie mogą spożywać mleka zwykłego.
Mleko ryżowe wg. poniższego przepisu nie jest ani za rzadkie, ani za gęste. Jest moim zdaniem idealne w swojej konsystencji:) Ma bardzo delikatny smak, lekko waniliowy. Ze względu na brak soli i cukru jest świetną bazą do innych wegańskich i wegetariańskich dań. Jeśli chcecie spożywać go bezpośrednio w takiej postaci, musicie je na końcu doprawić solą oraz posłodzić (najlepiej miodem, ksylitolem lub syropem z agawy, w ostateczności cukrem), bo smakiem zbytnio nie grzeszy 🙂 (np. w porównaniu z mlekiem migdałowym, które jest moim zdaniem najsmaczniejszym mlekiem roślinnym).
Do przygotowania tego mleka ryżowego używa się przypraw: cynamonu i kardamonu. Ale używa się tylko szczyptę na 10 szklanek wody! Więc nie musicie się obawiać intensywnego smaku.

Tylko pamiętajcie, mleko ryżowe, czy inne mleka roślinne nie należy traktować, jako pełnowartościowy zamiennik mleka zwierzęcego. Mleko zwierzęce jest bowiem pełne wapnia i białka, a tych elementów w takich ilościach w mleku roślinnym nie znajdziecie (np. w mleku ryżowym nie ma ich wcale). Mleka roślinne stosowane są najczęściej jako substytuty mleka zwykłego w daniach. W naleśnikach, plackach, ciastach czy koktajlach.

Składniki mleka ryżowego:

(2 litry mleka)

  • 0.5 szklanki ryżu (basmati, jaśminowego, brązowego)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1 laska wanilii
  • 10 szklanek wody
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

Jak zrobić domowe mleko ryżowe?
Ryż uprażyć w dużym rondlu na oleju kokosowym wraz z cynamonem, kardamonem i ziarenkami z laski wanilii.
Zalać wszystko wodą, dodać wyłuskane z ziarenek laski wanilii, zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować około 1 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Wyjąć laski wanilii z ugotowanego ryżu.
Zmiksować wszystko blenderem,
Gotowe mleko ryżowe przelać przez gęste sito do butelki.
Przechowywać w lodówce do 4-5 dni.

Jeśli mleko ryżowe chcemy pić bezpośrednio w takiej formie, należy je doprawić do smaku solą oraz posłodzić. Najlepiej miodem, ksylitolem lub syropem z agawy.
Jeśli mleko ryżowe ma być dodatkiem do naszych dań lub ich bazą, pozostawiamy je w takiej formie.

źródło: Na podstawie przepisu z książki “Najlepsze przepisy dla całej rodziny”

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *