Site icon Moja Delicja

Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Makaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn.

Składniki:

(4-5 porcji)

 

Marynata cytrynowa do kurczaka:

 

Sos czosnkowy:

 

Przygotowanie:

Przygotować marynatę:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce.

Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę. Włożyć do marynaty.
Przykryć i schować do lodówki na minimum 20 minut (a najlepiej na całą noc).

Kurczaka usmażyć na dwóch łyżkach oleju (około 4-5 minut). Przełożyć na talerz i odstawić na bok.

Zacząć gotować spaghetti al dente. Minutę krócej, niż podaje producent na opakowaniu.

Przygotować sos czosnkowy:
Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.
Patelnię po smażeniu kurczaka wytrzeć ręcznikiem kuchennym lub umyć.
Wlać oliwę, dodać masło i roztopić na średnim ogniu.
Dodać czosnek. Podsmażyć, aż zmięknie i zacznie lekko pachnieć (uważać, aby nie przypalić! Przypalony czosnek nabiera goryczy i jest gorzki).
Dodać mąkę i smażyć przez 1 minutę.

Wlać bulion z kurczaka, gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem.

Usmażonego kurczaka włożyć do sosu, dodać odcedzony makaron spaghetti.
Wymieszać. Podgrzać wszystko w sosie przez pół minuty.
Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

Wyłożyć na talerze. Posypać odrobiną startego parmezanu. Ozdobić natką pietruszki.

źródło: Na podstawie przepisu z magazynu Moje Gotowanie.

Exit mobile version