Site icon Moja Delicja

Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany wodorostami Nori

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany prażonymi algami Nori wraz z Łososiem w sosie teriyaki tworzą kompletne danie obiadowe, którego autorem jest sam Gordon Ramsay. To właśnie to danie wraz z deserem w postaci zaskakującego Carpaccio z Ananasa było moim pierwszym daniem z kuchni Gordona.

Prostota i szybkość wykonania oraz obietnica samego Gordona, iż tym daniem zaskoczymy swoich gości, przekonała mnie i pomimo mało popularnych składników, skusiłam się spróbować. I nie żałuję! Było dokładnie tak, jak Gordon powiedział: szybko, łatwo i z wielkim WOW 🙂 To dzięki tym trzem potrawom moja biblioteczka powiększyła się, aż o 3 oryginalne, anglojęzyczne książki autorstwa Gordona Ramsay’a 🙂

Składniki:

(4-5 porcji)

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w dużym garnku, posól. Będziemy wszystko gotować razem.
Wrzuć makaron Soba a następnie wstążki marchewki, a po chwili fasolkę i jarmuż. Gotuj tyle minut, ile podano na opakowaniu makaronu Soba.*
Odcedź i przełóż do misy.

Dodaj wszystkie pozostałe składniki (imbir, olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy, sok z cytryny, cebulkę), dobrze przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie posyp drobno posiekanymi wodorostami Nori.

Podawaj od razu w towarzystwie pysznego Łososia w sosie teriyaki.

* Pamiętać należy, iż warzywa powinny być al dente, czyli lekko twarde i chrupiące. Nie stracą wówczas większości swoich składników odżywczych.
Jeśli natomiast jesteś smakoszem rozgotowanych warzyw (nie polecam 🙂 ), uwzględnij to przy gotowaniu. Makaron Soba gotuje się bardzo szybko, – ok. 5 minut, więc jeśli uważasz, że 5 minut nie wystarczy, aby ugotować cieniutkie wstążki marchewki lub fasolkę, wrzuć najpierw warzywa, a dopiero potem makaron. 

Exit mobile version