Łosoś w sosie teriyaki  – Gordona Ramsay’a

Dodaj do Ulubionych

Zrobiłam pierwszy raz i od razu wszyscy się w nim zakochali. Łosoś w sosie teriyaki jest przepyszny. Sekretem jest marynata, dzięki której łosoś nabiera wyjątkowego smaku. Niestety jednym z głównych składników marynaty jest Mirin (japońskie wino ryżowe służące do gotowania), które okazało się trudno dostępne. Zrobiłam więc własny Mirin 🙂 Zamienników Mirin jest wiele. Ja wybrałam najtańszy i najłatwieszy do zrobienia – Woda, cukier i ocet ryżowy (pół szklanki cukru zagotować w połowie szklanki wody bez mieszania, gdy się rozpuści zdjąć z ognia dodać 4 łyżeczki octu ryżowego i szczyptę soli, wymieszać). Wyszło super, więc dopóki nie upoluję prawdziwego Mirin, z tego zamiennika będę korzystać.

Polecam spróbować.
Podawać w towarzystwie Makaronu Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypanym prażonymi algami Nori.

Przepis na tego pysznego Łososia wypatrzyłam w jednym z najnowszych odcinków programu Gordon Ramsay – We własnej Kuchni (,, Gordon Ramsay’s ultimate home cooking”) pod hasłem „Zdrowe gotowanie”.

Składniki:

  • 4 kawałki łososia – filet ze skórą (ok. 500 g)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka Mirin
  • oliwa z oliwek (użyłam olej rzepakowy)
  • sól morska oraz świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Przygotować marynatę:

Imbir, czosnek pokroić w plastry. Ułożyć na dnie naczynia, w którym będziemy marynować łososia.

Wlać sos sojowy, syrop klonowy oraz Mirin. Dodać chlust oliwy. Wymieszać dokładnie.

Łososia umyć, osuszyć posolić i popieprzyć. Włożyć do naczynia z marynatą i dobrze obtoczyć w niej z każdej strony. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Marynować minimum 20 min, a najlepiej 2 godziny lub całą noc. Ja przygotowałam łososia wieczorem dnia poprzedzającego dzień obiadu. I był super.

Smażenie:

Rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Układać kawałki łososia “od siebie” (aby się nie popryskać) skórą do dołu. Marynatę zostawić. Smażyć ok. 2 minuty, następnie wlać pozostawioną marynatę i smażyć kolejną minutę lub do czasu, aż boki fileta w połowie staną się nieprzeźroczyste (czyli do połowy będą wyglądały na niesurowe).

Odwrócić skórą do góry i smażyć kolejne 3-4 minuty, polewając cały czas łososia marynatą z patelni (tak aby łosoś dobrze się nią pokrył). Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody.

Wyłożyć na talerze, polać marynatą. Podawać np. z sałatką z makaronu soba.

Smacznego!

Podawać w towarzystwie Makaronu Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypanym prażonymi algami Nori.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *